expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 31 października 2007

RACUCHY DROZDZOWE



Racuszki drozdzowe to wspomnienie dziecinstwa. Chyba kazdy z nas pamieta je z przedszkola. W moim bywaly chociaz raz w miesiacu. Robila je tez moja Mama.
Pyszne, chrupiace, obsypane slodkim cukrem pudrem.
Dzis robie je dla mojej Coreczki. Ciekawe czy za nascie lat bedzie je wspominac jako przysmak dziecinstwa.
Dla Viki racuszki sa tradycyjnie z cukrem pudrem, a dla doroslych z dodatkiem sosu malinowego.




Racuchy drozdzowe ze sosem malinowym


potrzebujemy:

2,5 szklanki maki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
2 lyzki cukru
3 dkg drozdzy
sol
olej do smazenia
jablko

W dosc sporej misce rozkruszyc drozdze , posypac cukrem. Mleko podgrzac , dodac do drozdzy i wymieszac. Wybic jajka i lekko osolic. Dodac mąkę i wymieszac. Pozostawic w cieple miejsce do wyrosniecia.
Mozna dodac starte na tarce z duzymi oczkami jablko.

Gdy ciasto podwoi swoja objetosc przystepujemy do smazenia racuszkow.
Smazymy je na rozgrzanym tluszczu z obu stron.

Tluszcz nie moze byc za gorący, bo racuchy zaczna sie przypiekac, a w srodku beda surowe. Lepiej nalac na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm, bo wtedy ladniej wyrastaja.
Na jednego racuszka klade 2 lyzki ciasta. Z tej porcji wyszlo mi ich okolo 20 sztuk.

Sos malinowy

skladniki:
200g mrozonych malin
50g cukru

Maliny wraz z cukrem wkladamy do garnuszka i podgrzewamy. Cukier sie rozpusci, a maliny puszcza sporo wody i soku. Gotujemy calosc na malym ogniu tak by woada wyparowala. Sos stanie sie gesty i bardzo malinowy.

Smacznego!


poniedziałek, 29 października 2007

SZASZLYKI Z KURCZAKA

przed smazeniem


po usmazeniu

potrzebujemy:
piersi kurczaka
papryka czerwona, zielona
ananas z puszki
ogorki konserwowe
cebule
moze byc rowniez boczek wedzony, pieczarki, mini kukurydza itp
marynata do miesa
olej do smazenia
Piersi z kurczaka kroimy na kawalki i marynujemy, odkladamy do lodowki. Im dluzej to miesko polezy w marynacie tym lepiej.
Ja marynowalam w oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu, ziol prowansalskich i papryki.
Nastepnie nabijamy miesko z roznymi warzywkami na patyki. Przed smazeniem mozna jeszcze posypac szaszlyki wegeta.
Smazyc na patelni lub w piekarniku.

Szaszlyki mozna podac z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami, ryzem lub sosem czosnkowym.

niedziela, 28 października 2007

PALUSZKI SEROWE



potrzebujemy:

ser zolty
jajko
bulke tarta
pieprz
olej do smazenia

Ser kroimy na kawalki, ksztakt jak kto chce, moga to byc paluszki, moga byc trojkaty. Pokrojony ser maczamy w rozbeltanym jajku z dodatkiem pieprzu. Nastepnie obtaczamy w bulce tartej.
Najlepiej ser obtoczyc w jajku i bulce dwa razy zeby z trakcie smazenia nam nie wyplynal.
Tak przygotowany ser smazymy na rozgrzanym oleju, do chwili az bulka sie zrumieni. Smazenie trwa doslownie minute.

Podawac z salata zielona.
Palce lizac :)

piątek, 26 października 2007

RISOTTO



Risotto mojej siostry. Szybkie i pyszne, a najfajniejsze ze mozna je podac na dwa sposoby.
To wersja podstawowa.



potrzebujemy:
ryz - 1 woreczek to porcja na 2-3 osoby w zaleznosci od poziomu glodu ;)
ogorki konserwowe
papryke czerwona
ananasy z puszki
wegete, pieprz
pietruszke
olej do smazenia

Na rozgrzany olej wrzucamy ryz i chwile go smazymy. Jak juz zmieni kolor to podlewamy go woda, dodajemy wegete. Na jeden woreczek ryzu dajemy 2 lyzki wegety. Nastepnie przykrywamy pokrywka i nasz ryz ladnie sie "dusi". W tym czasie bedzie pecznial. Musimy co jakis czas sprawdzac jego stan i uzupelniac wode az do chwili gdy ryz stanie sie miekki.
Papryke, ananasa i ogorki kroimy w kostke. Wrzucamy to do ryzu i jeszcze chwile dusimy. Warzywa nie moga sie rozgotowac, maja byc raczej chrupiace, ale woda musi calkiem odparowac.
Calosc doprawiamy pietruszka zielona i pieprzem. Jak ktos lubi bardziej pikantne to moze dodac papryke lub inne przyprawy.
Gotowe, mozna podawac.



Wersja druga - niestety nie posiadam fotki.
Nasze risotto mozemy podac jako zapiekanke ryzowa z serem i sosem bolonskim. Polecam ja bardzo goraco, bo jest pyszna.
Na risotto kladziemy starty ser i kladziemy do piekarnika az ser sie stopi. Po wyjeciu polewamy cieplym sosem bolonskim.
Mniam, palce lizac.

SALATKA Z KURCZAKA I ANANASA

To salatka dla osob, ktore lubia kurczaka na slodko.


ugotowac 4 piersi z kurczaka i pokroic w kostke
1 puszka ananasa w pokrojona w kostke
opakowanie sliwek kalifornijskich tez w pokrojonych w kostke
do tego sos
0.5 szklanki majonezu
0.5 szklanki soku z ananasa
1 lyzeczka curry
sol, pieprz
mieszamy i zalewamy salatke

proste! raz dwa i gotowe :)

SALATKA Z TORTELINI

Pyszne salatka na piatkowy wieczor. A moze wpadnie ktos przypadkiem ;)






potrzebujemy:
tortelini
pomidory
sos czosnkowy
sol, pieprz

Gotujemy paczuszke tortelini w slonej wodzie - ja kupuje takie suche z miesem, bo one sa takie malutkie, ale czasem kupuje takie z lodowli ze szpinakiem.
Tortelini po ugotowaniu odsaczamy z wody i przekladamy do miski. Fajnie jak miska jest przezroczysta to widac warstwy.
Na tortelini dajemy sos czosnowy, a na to pokrojone w kostke pomidoty, ktore solimy i pieprzymy. Mozna tez dac miedzy sos, a pomidory pokrojona w kostke szynke, ale ja nie przepadam za ta wersja

Pychota! To ulubiona salatka mojego meza ;)

czwartek, 25 października 2007

MAKARON CARBONARA

Obiad w stylu szybkie i proste gotowanie



skladniki:
makaron
boczek wedzony okolo 20 dkg
2 male cebule lub 1 duza
smietana
pieprz, natka pietruszki



Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podsmazamy boczek pokrojony w kostke, w polowie smazenia dodajemy do niego pokrojona w kostke cebulke i smazymy az sie zeszkli, a boczek sie do konca wysmazy. Dodajemy smietane, mieszamy i sos gotowy.
Przyprawiamy pietruszka i pieprzem. Sol jest zbedna poniewaz sos i tak jest juz wystarczajaco slony od wysmazonego boczku.

Makaron po odcedzeniu dodajemy do sosu i mieszamy delikatnie. I gotowe.

Smacznego!

SERNIK NA EMIGRACJI czyli sernik z serkow homogenizowanych



Upieczenie tradycyjnego sernika z twarogu we Francji graniczy niemal z cudem. W kraju serow nie znajdziecie twarogu w sklepie. Mozna spotkac sery twarogopodobne, ale przed pieczeniem nalezy odciskac je z wody albo bawic sie w inne zabiegi.
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)




Sernik na kruchym spodzie

skladniki na ciasto

  • 2.5 szklanki maki
  • 3/4 kostki margaryny - stopic
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki kakao
  • 2 zoltka

wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke

skladniki na mase serowa

  • 3 serki homo po 200g
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny - stopic
  • 1 budyn smietankowy
  • 2 bialka ubite na sztywno

mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta

pieczemy okolo 40 minut w temp 180°


Rogaliki francuskie - dla nieoczekiwanych gosci



Gdy niespodziewanie odwiezaja nas goscie czesto wpadamy w panike. Gdy zjawiaja sie w porze popoludniowej kawy mozna wyciagnac skrywane gdzies w szafkach ciasteczka. Na kolacje raczej nikt sam z siebie sie nie wprasza. Ale gdy odwiedza nas ktos w porze miedzy kawa, a kolacja powstaje problem. Pani domu niczym tajfun przelatuje przez kuchnie zachodzac w glowe co moze przyrzadzic w pare chwil, a co bedzie na ten czas odpowiednim poczestunkiem.
W takich chwilach a zachowuje zimna krew i w ciagu zaledwie 20-30 minut zjawiam sie w salonie z goraca przekaska.



Rogaliki francuskie

potrzebujemy:
ciasto francuskie
jakies kielbaski typu: cienka parowka, kabanos, frankfuterek. Ja mialam kabanosy.
musztarda

We Francji ciasto jest okragle i dlatego latwo jest je podzielic. Kroje wiec je na 16 rownych trojkatow. Szerszy koniec smarujemy odrobina musztardy i ukladamy na to kawalek naszej kielbaski, zwijamy do tego wezszego konca.
Powstaje nam 16 malutkich rogalikow, ktore wkladamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy okolo 30 minut.
Smacznego!


POMIDORY Z PESTO NA CIESCIE FRANCUSKIM

kolejna mala przekaska



potrzebujemy:

ciasto francuskie
pomidory
zielone pesto

Cisto kroimy na kwadraty, kazdy z nich smarujemy pesto i na to ukladamy pomidory pokrojone w plasterki. Tak przygotowane przekaski wkladamy do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy okolo 20 minut. Przed podaniem solimy troszke pomidory.

ZAPIEKANKA Z MIELONEGO I GNOCCHI


Na kolacje bylo cos przy czym nie trzeba sie duzo napracowac.
Fotka moze nie najlepsza, ale dziwnie tak biegac z aparatem gdy glodne towarzystwo czeka na papu. ;)


Przepis i wykonanie:

opakowanie gnocchi
800 g mielonego miesa
2 cebule
3 zabki czosnku
400 g pomidorow z puszki pokrojonych
pieprz czarny, pieprz cayenne, sol
1 lyzka suszonych ziol wloskich
2 jaja
200 ml smietany
100 g startego sera zoltego
bazylia

Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie na odrobinie oliwy podsmazamy na patelni mielone miesko do chwili az zrobia sie grudki. Potem dorzucamy do miesa posiekana w kostke cebule i czosnek. Podsmazamy i dorzucamy pomidory. Doprawiamy sola i pieprzem oraz ziolami. Miesko przekladamy do naczynia zaroodpornego, na mieso ukladamy rownomiernie ugotowane gnocchi.

Przygotowujemy zalewe: jajka mieszamy ze smietanka i zoltym serem, doprawiamy sola, pieprzem. Wylewamy to na zapiekanke i wkladamy do nagrzanego do 200° piekarnika.
Pieczemy ok 45 minut, po 20 minutach przykrywamy naczynie folia aluminiowa zeby sie gora nie przypiekla zbyt mocno.

Podajemy udekorowane swieza bazylia.

Mysle, ze gosciom smakowalo, bo kazdy wzial dokladke i zostaly mi tylko do mycia puste naczynia.

środa, 24 października 2007

Maslankowiec




Wedlug mojego Meza to jedno z najlepszych ciast, jak dla mnie to oprocz tego jest to jedno z najprostszych wypiekow. Lubie gdy z niewielkim nakladem pracy i skladnikow wychodzi cos tak dobrego.
Do ciasta polecam sliwki, bo wedlug mnie to wlasnie one pasuja tu najlepiej. Jednak gdy ktos ma ochote uzyc innych owocow niech sie nie zastanawia tylko piecze ciasto jak serce podpowiada. Na pewno bedzie pyszne.



Maslankowiec ze sliwkami

skladniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2.5 szklanki maki
  • 1 maly proszek do pieczenia 15 g
  • 1 szklanka maslanki
  • 0.5 szklanki oliwy

wszystko wymieszac w plastikowej misce, plastikowa lub drewniana lyzka - podobno ma to znaczenie

kruszonka

  • 0.5 kostki margaryny
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki
  • 2 lyzki maki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy

ciasto wylac na blache - jest dosc luzne, ulozyc owoce - najlepiej jak sa to sliwki albo wisnie, owocow niech bedzie dosc duzo wtedy placek jest 1 klasa, na koniec kruszanka

ciasto piec okolo 30-40 minut w temperaturze 150°C przez pierwsze 10 minut, po tym czasie wziększamy temperaturę do 180°C, a po wyciagnieciu z pieca posypac cukrem

SALATKA Z TUNCZYKA

Ta salatka zaczynam moja przygode z kulinarnym blogiem.

Mam nadzieje, ze dzieki moim przepisom polubicie gotowanie tak samo jak ja. Moze w czasach zycia w ciaglym biegu zaczniecie gotowac nie tylko gdy nadchodza swieta i gdy przyjmujecie gosci.
Gotowanie przeciez moze byc proste i przyjemne. A czas spedzony w kuchni zawsze zostanie nagrodzony wspanialym smakiem i aromatem Waszych potraw.
Zapraszam wiec do wspolnego gotowania.

Na poczatek cos naprawde prostego.














SKLADNIKI
1 puszka tunczyka w sosie wlasnym
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
rodzynki
sol, pieprz, majonez

Wszystkie skladniki mieszamy razem. Rodzynek dodajemy wedlug uznania, ja wole jak jest ich sporo. Calosc laczymy odrobina majonezu. Do smaku przyprawiamy sola i pieprzem.

Smacznego :)