expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 28 stycznia 2008

KURCZAK PARYSKI



potrzebujemy:
  • ¼ szk maki
  • ¼ lyzeczki slodkiej papryki
  • ¼ lyzeczki pieprzu
  • 3 piersi z kurczaka
  • ½ szk wody
  • 4 szk swiezych pieczarek – pokroic
  • ½ szk bialego wytrawnego wina
  • 1 kostka rosolu z kury
  • 2 lyzeczki natki pietruszki
  • ¼ lyzeczki tymianku

Kurze piersi mozemy przyzadzic w calosci lub pokroic na kawalki.
Laczymy make, papryke i pieprz i obtaczamy w tym kurczaka i obsmazamy go. Wyciagamy mieso i do tego samego radla wkladamy pozostale skladniki i dusimy przez 3 minuty. Nastepnie dodajemy kurczaka i dusimy jeszcze 20 min.

Jesli komus zalezy zeby sosu bylo nieco wiecej nalezy zwiekszyc proporcje wody i wina.
Potrawa doskonale smakuje z bagietka i salata.

Smacznego!

SALATKA MAKARONOWA





potrzebujemy:
makaron swiderki
puszka zielonego groszku
puszka kukurydzy
czerwona papryka
kawalek zoltego sera wedzonego
natka pietruszki
sol, pieprz, sypka papryka
2 lyzki oliwy

Makaron gotujemy w osolonej dosc mocno wodzie. Po ugotowaniu najlepiej zostawic go w wodzie zeby napecznial. Nastepnie odcedzamy go i przekladamy do miski.
Dodajemy pokrojona w kostke papryke, kukurydze, gorszek oraz pokrojony w kostke ser. Doprawiamy natka pietruszki, sola, pieprzem i sypka papryka. Dodajemy rowniez 2 lyzki oliwy. Calosc mieszamy i zajadamy.
Smacznego!

środa, 23 stycznia 2008

POMIDOROWA Z KULKAMI MIESNYMI

Zupa jak kazda inna, niby nic specjalnego, ot taka pomidorowa. A jednak jest inna niz wszystkie! Sekret? ... to miesne kuleczki...





Porzucajac tradycyjne sposoby gotowania zupy pomidorowej, tym razem zamiast miesa, ktore zawyklismy uzywac do nagotowania zupy polecam mieso mielone.

Mniej wiecej 30 dkg mielonego miesa wieprzowego doprawic sola i pieprzem. Mozna dosypac odrobine bulki tartej by kuleczki nie byly zbyt twarde.
Do garnka wkladamy takie warzywa jak zawsze i gdy woda bedzie sie juz gotowac wrzucamy do wrzatku mielone uformowane w male kuleczki.

Pozostale czynnosci gotowania pomidorowej sa niezmienne, doprawiamy ja wedlug wlasnych upodoban.

smacznego!

wtorek, 22 stycznia 2008

SALATKA Z WEDZONYM KURCZAKIEM



potrzebujemy:

mala puszka kukurydzy
mala puszka fasoli czerwonej
polowe papryki czerwonej lub zielonej
okolo 4 liscie salaty
wedzonego kurczaka lub wedzona szynke kurza
1 lyzka majonezu, sol, pieprz

Salate i kurczaka kroimy w paski, papryke w kostke.
Wszystkie skladniki mieszamy ze soba doprawajac do smaku sola i pieprzem.

Proporcje sa podane dla 2 osob. Puszki fasolki i kukurydzy powinny byc takie malutkie "na jeden raz", no chyba , ze ktos woli inaczej.

Salatka jest bardzo smaczna, a wedzony kurczak nadaje jej wyjatkowy smak.

środa, 16 stycznia 2008

KURCZAK NA PARZE W SOSIE CURRY

To propozycja dla tych, ktorzy lubia polaczenie miesa z owocami. W tym wypadku gotowane piersi kurze polecam z dodatkiem ananasa i curry.
Do tego danie jest bardzo proste i dosc szybkie.


potrzebujemy:
  • 2 piersi kurczaka
  • mala puszke ananasa
  • smietane
  • przyprawe curry
  • sol, pieprz, zielona pietruszke

wykonanie:
Oczyszczone piersi kurzcaka solimy i gotujemy na parze. Po ugotowaniu kroimy na paski.

Na patelni podgrzewamy smietane z dodatkiem curry. Ilosc w zaleznosci od upodoban.
Gdy smietana i curry sie ladnie polacza dodajemy pokrojonego w kostke ananasa wraz ze sokiem. Doprawiamy sola, pieprzem i natka pietruszki. Zamiast soli mazna dodac wegete.

Gotowym sosem polewamy kurczaka.

Podajemy z brazowym ryzem.

Smacznego!

środa, 9 stycznia 2008

PIERSI KURZE Z SUSZONYMI POMIDORAMI



To jedno z takich dan, ktore ratuja mi zycie w sytuacjach podbramkowych. Czasami musze ugotowac cos na szybko, a do tego smacznie.
Poza tym danie to zawiera nasze ulubione suszone pomidory i oliwki. Dla nas to fantastyczne polaczenie i mam nadzieje, ze zasmakuje i Wam.



Kurczak z suszonymi pomidorami i oliwkami

potrzebujemy:
  • 2 piersi kurczaka,
  • suszone pomidory w zalewie - okolo pol sloiczka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 średnia cebula,
  • kilka oliwek - okolo 10 sztuk,
  • bulion drobiowy,
  • śmietana,
  • pieprz, sól, oliwa.

Wykonanie:
Piersi kurczaka pokroić w plastry, lekko oprószyć pieprzem.
Posiekać cebulę i czosnek, pomidory ppokroic w paski, oliwki w plastry. Rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić kawałki kurczaka. Jak się lekko zrumienią, dodać cebulę, jak się zeszkli, dodać pozostałe składniki. Chwilę wszystko potrzymać na dużym ogniu, a następnie zalać bulionem. Przykryć i dusić chwilę na małym ogniu, aż kurczak będzie miękki. Zabielić śmietaną i doprawić do smaku.
Smacznego!

sobota, 5 stycznia 2008

ZEBRA

Zapraszam na ciasto w paski :)

Zebra przed pieczeniem


efekt koncowy


skladniki:
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 1 szklanka oliwy
  • 2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, nastepnie dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Przygotowane ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150°C

czwartek, 3 stycznia 2008

SALATKA Z TUNCZYKA II



Proste dania zawsze sa w cenie wiec polecam goraco moja dziesiejsza salatke. Szybka w wykonaniu, a do tego smaczna. Mozna ja zjesc sama lub jako paste na kanapke. W obu tych wersjach smakuje bardzo dobrze.


Salatka z tunczyka na slono

potrzebujemy:
puszka tunczyka w sosie wlasnym
3 srednie ogorki konserwowe
pol papryki czerwonej, moze byc konserwowa
sol, pieprz, majonez
mozna dodac kawalek zoltego sera, w mojej salatce go nie ma, ale z serem smakuje jeszcze lepiej

Tunczyka nalezy odsaczyc z plynu, przelozyc do miski. Pozostale skladniki kroimy na mala kostke. Doprawiamy sola, pieprzem i odrobina majonezu.
Mieszamy wszystko i wcinamy :)

Smacznego!

środa, 2 stycznia 2008

RISOTTO Z POMIDORAMI


danie proste i smaczne, dlatego bardzo goraco je polecam

skladniki
1 woreczek ryzu
4 pomidory
1 cebula
0.5 litra bulionu warzywnego
1 zabek czosnku
sol, pieprz, bazylia
odrobina startego parmezanu
olej do smazenia

Pomidory zalac wrzatkiem i sciagnac skorke, pokroic w kostke. Posiekac czosnek i cebulke i podsmazyc na oleju. Dorzucic do tego ryz, chwile smazyc, a nastepnie zalac calosc 1 szklanka bulionu. Po chwili jak plyn odparuje wlac pozostaly bulion i dorzucic pomidory. Podgotowac tak pod przykryciem az ryz stanie sie miekki. Doprawic sola, pieprzem i bazylia. Na talerzu posypac serem.



smacznego