expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 31 grudnia 2009

Zanim przyjdzie Nowy Rok



Jeszcze tylko pare godzin i ten rok przejdzie do historii.
Pewnie teraz wielu z Was kresli w myslach bilans zyskow i strat. Kazdy stara sie jakos podsumowac minione 12 miesicy. Zapewne dla wielu byl to dobry czas, dla innych nieco mniej.
A jaki jest moj bilans? Az do tej pory sie nad tym nie zastanawialam.
Jedno jest pewne, rok 2009 zamyka pewien okres w moim zyciu. Z nadejsciem Nowego Roku wszystko ulegnie zmianie, wszystko bedzie nowe, calkiem nowe zycie w innym miejscu z innymi ludzmi.
Ja patrze w przyszlosc z nadzieja i tego samego zycze Wam. Niech to bedzie czas spelniania marzen, czas radosci i szczescia, ktore pewnie ciagle czeka na Was gdzies za rogiem. Zycze Wam byscie trafili na ten wlasnie rog. A jak juz zlapiecie swoje szczescie to nie dajcie mu uciec :)

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku...


niedziela, 27 grudnia 2009

Swiateczny sernik



Przygotowania do tegorocznych Swiat spedzaly mi sen z powiek. Przez wiele dni nie mialam pojecia co powinnam przygotowac. Myslalam, dumalam i co chwila zmienialam koncepcje. Ostatecznie los sam zadecydowal o tym co przygotowalam.
Przed samymi Swietami na moja glowe zwalilo sie kilka nieprzyjemnych zdarzen i pierwszy raz od dawna gotowanie i pieczenie nie sprawilo mi takiej przyjemnosci jak zwykle.
Przyznam, ze gdy zabieralam sie za pieczenie sernika to mialo to byc zupelnie inne ciasto niz to, ktore widnieje na zdjeciu. Przepis byl zupelnie przypadkowy, a o wyborze zdecydowalo, wygladajace bardzo kuszaco, zdjecie.
Przez chwile zapomnialam, ze zdjecia w gazetach kulinarnych mijaja sie z rzeczywistoscia i prawie zawsze sa mocno poprawiane. Oprzytomnialam zaraz po tym jak zrobilam mase serowa, ktora byla zbyt luzna i nie byla w stanie utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam w zupelnie innej formie, co mysle, ze bylo doskonalym rozwiazaniem.
Do tego jego piernikowo-pamoranczowy smak utwierdzil mnie w przekonaniu, ze to byly sluszne decyzje.
Polecam wiec moj eksperymentalny swiateczny sernik :)



Sernik na piernikowym spodzie

skladniki:
  • 125g masla
  • 1i 1/3 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 lyzki kakao
  • 2 lyzeczki przyprawy do piernikow

masa serowa:
  • 750g sera poltlustego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 lyzka maki
  • olejek pomaranczowy

wykonanie:
Maslo roztopic. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac ze soba, dodac stopione i przestudzone maslo. Powstanie cos w rodzaju kruszonki. Ciasto wykladamy na dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.
Cukier puder utrzec z jajkami. Dodac ser, make, olejek i mleko. Wszystko dokladnie wymieszac. Mase serowa wylac na przygotowany wczesniej spod.
Sernik piec w temperaturze 180°C przez okolo 1 godzine.
Przestudzic. Mozna udekorowac polewa czekoladowa lub gorzkim kakao.

Przepis prezentuje w ramach zabawy Olgi Smile "Kuchnia Swiateczna i Noworoczna 2009"


środa, 23 grudnia 2009

Wesolych Swiat



Niech te nadchodzace Swieta beda dla wszystkich pelne milosci i rodzinnego ciepla.
Niech przy wigilijnym stole nie zabraknie tych, ktorzy sa Wam bliscy i ktorych kochacie.

Wesolych Swiat!

piątek, 11 grudnia 2009

Przed podroza



Na chwile zapominam o Swietach.
Teraz inne rzeczy zaprzataja moja glowe.
Wyciagam walizki, przegladam zawartosc mojej szafy. Grube swetry, spodnie, szal i rekawiczki laduja juz w walizce. Czas ruszyc w droge.
Przez najblizszy tydzien bede zyc w zupelnie innym swiecie, w innej rzeczywistosci, z tysiacem spraw na glowie. Moze znajde chwile na odpoczynek, a wtedy zrobie to co lubie, przejde sie przez miasto i bede podziwiac ulice, ktore rozblysna o zmroku tysiacem swiatel. Moze poczuje tez zapach choinki ustawianej gdzies na Rynku. Moze...
Ale teraz ogarniam caly moj balagan, dopinam torby.
Zanim rusze w droge jeszcze zjem cos szybkiego.



Penne z kurczakiem i suszonymi pomidorami

skladniki:
350 g makaronu penne
2 piersi kurczaka
4 szalotki pokrojone w plasterki
0,5 szklanki suszonych pomidorow - odsaczonych i pokrojonych w paseczki
1,25 szklanki smietanki
2 lyzeczki przyprawy wloskiej

wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy.
W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmazamy kurczaka pokrojonego w paseczki. Zmniejszamy ogien i dodajemy szalotki. Smazymy okolo 2 minut az stana sie miekkie. Nastepnie dodajemy suszone pomidory, smietanke i przyprawe.
Doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 minuty.
Do sosu dodajemy makaron i gotujemy az stanie sie cieply.

zrodlo: Ksiazka Inspiracje kulinarne.

środa, 9 grudnia 2009

A ja znow o pierogach



Ostatnio pochlonely mnie pierogi. Kilka dni temu wspominalam tu o tym jak walkuje i wycinam krazki ciasta za pomoca szklanki, a potem z wielka dbaloscia napelniam farszem i sklejam. Dobrze, ze Swieta sa raz w roku, bo jest to zajecie czasochlonne, ale nie powiem, na swoj sposob odprezajace.
W ostatnich dniach gdy tylko mam do zrobienia cos z kuchni czy oddaje sie porzadkom domowym, umilam sobie czas swiateczna muzyka. Uwielbiam ten magiczny okres Swiat i nawet ta przedswiateczna bieganina ma dla mnie swoj urok.
Lubie przechadzac sie po miescie o zmroku i podziwiac kolorowe iluminacje.
Gdyby jeszcze spadl snieg! Niestety o tym moge tylko pomarzyc, bo w moim regionie snieg to prawdziwy rarytas. Ostatnio jest tak cieplo, ze widok choinek wydaje mi sie dosc dziwny. Chcac poczuc odpowiadnia atmosfere zasluchuje sie wiec w swiatecznych piosenkach. Mam nadzieje, ze w tym roku nie bede cierpiala na ich nieodosyt, jak to zwykle bywa.
W kuchni tez przywoluje juz Swieta. Moj dom powoli wypenia sie ich aromatem. Dzis byl to zapach suszonych grzybow.



Pierozki z ciasta francuskiego z kapusta i grzybami

skladniki:
opakowane ciasta francuskiego
zoltko do posmarowania

farsz z kapusty z grzybami

wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy za pomoca szklanki kola, napelniamy farszem i sklejamy. Zeby sie pierozki nie rozkleily najlepiej brzegi docisnac za pomoca widelca, powstaja wtedy takie wzorki.
Pierozki smarujemy rozmaconym zoltkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut.
Smacznego!



Przepis publikuje w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna zorganizowanej przez Olge Smile.


piątek, 4 grudnia 2009

Jak pierogi staly sie tradycja


Czas plynie sobie jak rzeka, spokojnie, miarowo. Swieta tuz, tuz. Odliczam dni, skreslam w kalendarzu te co juz minely.
Ciagle cos planuje, zapisuje na kartkach, potem skreslam, poprawiam. Od nowa obmyslam wigilijne menu. Mimo tej niepewnosci i braku zdecydowania na mojej liscie jest kilka dan, bez ktorych nie ma Swiat i wigilijnej kolacji.
Niektore z nich znam od dziecka, bo tradycyjnie pojawialay sie na naszym stole co roku. Pamietam ich wyglad i smak. Nie wyobrazam sobie, ze dzis mogloby ich zabraknac.
Ale sa tez takie dania, ktore do mojego menu wpisaly sie zaraz po slubie.
To te, ktore sa wspomnieniem rodzinnego domu mojego Meza. Dla Niego nie ma Swiat bez pierogow.
I tak co roku spedzam dlugie chwile w kuchni na waklowaniu, wykrawaniu i lepieniu tego przysmaku. Za kazdym razem mysle sobie, ze wiecej przy nich roboty niz jedzenia. Ale jak tradycja, to tradycja i nie ma taryfy ulgowej.



Pierogi z kapusta i grzybami

skladniki na ciasto
0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta
1 szklanka wody
sol
2 zoltka

Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace.
Z ciasta odrywamy male kawalki, walkujemy i za pomoca np szklanki wykrawamy kola. Napelniamy je farszem i sklejamy brzegi.
Ciasta nie mozna walkowac zbyt cienko, bo nie bedzie sie dobrze zlepiac na brzegach.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzatku.

skladniki na farsz
trudno mi podac ilosci, bo ja daje wszystkiego na oko
suszone grzyby
kapusta kiszona - daje o polowe mniej niz grzybow
sol, pieprz
majeranek

Grzyby namaczay we wodzie dzien wczesniej. Nastepnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie az do miekkosci.
Kapuste kiszona gotujemy podobnie jak grzyby. Ja pod koniec gotowania dodaje grzyby do kapusty, by przeszla ich aromatem. Wszystko odcedzamy i szatkujemy.
Doprawiamy do smaku sola, pieprzem i majerankiem.
Gotowym farszem napelniamy pierogi.



Przepis na pierogi zamieszczam w ramach zabawy Kuchnia Swiateczna i Noworoczna przygotowanej przez Olge Smile.

Przepisy na Boze Narodzenie


Oto moje przepisy na Boze Narodzenie.
Mam nadzieje, ze taka sciaga bedzie Wam przydatna :)



Ciasta, ciasteczka

http://przysmakikarolki.blogspot.com/2012/12/czekoladki-marcepanowe-z-orzechami.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2012/12/mini-tarty-makowe.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2012/12/swiateczny-pudding-z-pomarancza-i.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2013/11/tarta-na-niedziele.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2013/12/rolada-czekoladowa.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2014/12/krajanka-orzechowa.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2014/12/swiateczny-piernik-po-swietach.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2015/02/zamiast-paczkow-i-faworkow.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2015/01/na-dobry-poczatek-roku.html


Pierniki



Dania z ryb



Dania miesne


http://przysmakikarolki.blogspot.com/2012/12/boeuf-bourguignon.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2012/12/schab-w-pomaranczach.html http://przysmakikarolki.blogspot.com/2013/01/schab-pieczony-w-cydrze.html

Inne

http://przysmakikarolki.blogspot.com/2012/12/a-do-barszczu-drozdzowe-paszteciki.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2013/12/rozgrzewka-przed-swietami.htmlhttp://przysmakikarolki.blogspot.com/2014/12/przymiarka-do-swiat.html

Zupy

http://przysmakikarolki.blogspot.com/2014/12/bezglutenowy-zakwas-na-barszcz.html