expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 23 kwietnia 2011

Wesolych Swiat



Kochani zycze wszystkim
szczesliwych i smacznych Swiat Wielkanocnych,
spokoju, radosci
i przemilych spotkan w rodzinnym gronie.

Karolka

środa, 20 kwietnia 2011

Wiosenne lenistwo i pyszna salatka




Moja pierwsza w tym roku wyprawe na dzialke moge zaliczyc do bardzo udanych. W promieniach kwietniowego slonca oddalam sie slodkiemu lenistwu. Czas plynal mi bardzo przyjemnie, tym bardziej ze zajelam sie tym co tak bardzo lubie. Z aparatem w reku podpatrywalam co dzieje sie w ogrodzie. Oczy cieszyly kolorowe kwiaty na rabatkach, w powietrzu unosila sie slodkawa won kwitnacych drzew. Od czasu do czasu cisze przerywaly spiewajace w oddali ptaki albo brzeczace baki. Ech jak bardzo mi tego brakowalo.




Teraz czekam na pierwsze ogrodowe uprawy. Juz widac jak wschodzi salata i rzodkiewki. Truskawki puszczaja mlode listki. Niedlugo zacznie sie wysiew ogorkow i cukini. Ciekawe czy podobnie jak rok temu i teraz bedzie urodzaj tej ostatniej?

Tak piekny dzien byl tez dobra okazja by rozpoczac sezon grillowy. A do grillowanych mies byla pyszna salatka, ktora goraco polecam.



Salatka brokulowa II

Skladniki:
  • 1 brokul
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • okolo 5 surowych pieczarek
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 ogorki konserwowe
  • sos czosnkowy
  • sol, pieprz, zielona pietruszka

Brokul nalezy zblanszowac. Ziemniaki i jajka nalezy ugotowac.
Do miski wrzucamy brokul podzielony na rozyczki. W kostke kroimy jajka, ziemniaki i ogorki konserwowe. Pieczarki po umyciu najlepiej obrac i przekroic na pol, a nastepnie na plasterki, ogonki kroimy osobno.
Calosc doprawiamy sosem czosnkowym. Polecam ten przepis. Do tego sol i pieprz do smaku oraz natka pietruszki.
Smacznego!


wtorek, 19 kwietnia 2011

Jajka z rzodkiewka



Ostatnie dni sa prawdziwie wiosenne i to nie tylko w pogodzie, ale rowniez na talerzu. Na takie chwile czekalam dosc dlugo. A wczoraj przechodzac przez podliski targ cieszylam sie jak dziecko. Juz kilka dni temu wypatrzylam na straganie polskie ogorki i pomidory. Nie szkodzi, ze ze szklarni, liczy sie fakt, ze rodzimej produkcji. A wczoraj wlasnie to szacowne grono polskich warzyw powiekszylo sie o cudne rzodkiewki.



Nie moglam sie im oprzec i kupilam zaraz dwa peczki. Zaraz po przyjsciu do domu dorwalysmy sie do jednego z nich razem z Viki. Drugi powedrowal do salatki i do jajek zmieniajac calkiem ich oblicze.



Jajka faszerowane rzodkiewka

skladniki:
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 lyzeczka majonezu
  • 1 lyzka serka typu Almette
  • 2-3 rzodkiewki
  • sol, pieprz do smaku

wykonanie:
Jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltko, ktore rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego majonez i serek oraz starte na tarce o duzych oczkach rzodkiewki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pasta napelniamy bialka. Dekorujemy rzodkiewka.
Smacznego!

piątek, 15 kwietnia 2011

Mazurki do swieconki


Co roku przed Wielkanoca pieke kilkanascie malutkich, okraglych mazurkow, ktore potem starannie pakuje i rozdaje rodzinie, przyjaciolom, znajomym. To juz taka moja tradycja :-) Te male mazurki idealnie nadaja sie do swiatecznego koszyczka.
Za kazdym razem staram sie by byly inne, bo sama chetnie probuje nowych smakow, innych, ciekawych polaczen. Czasami pomysl na nie przychodzi nagle i od poczatku widze oczyma wyobrazni koncowy efekt. Czasem jednak inspiracji poszukuje znacznie dluzej. Tak bylo wlasnie tym razem, a ostatecznym natchnieniem staly sie bozonarodzeniowe kostki domino.
Zamienilam wiec tradycyjne kruche ciasto na pyszny makaronikowy spod, ktory ma byc odpowienikiem piernikowej podstawy domino. Galaretke zas zastapilam lekko kwaskowa konfitura z wisni, na ktora nalozylam cieniutka warstwe marcepanu. Calosc pokrylam gorzka czekolada i ozdobilam migdalami nawiazujac do migdalowej podstawy mazurka. Mam nadzieje, ze wszystkim obdarowanym beda smakowac :-)




Mazurek migdalowo-marcepanowy

skladniki na ciasto:
  • 200g zmielonych migdalow
  • 150g brazowego cukru
  • 1 lyzka mleka
  • 2 bialka
  • 1 zoltko
  • 2 lyzki maki

dodatkowo:
  • sloiczek konfitury z wisni
  • masa marcepanowa okolo 250g
  • 100g gorzkiej czekolady
  • migdaly do dekoracji

wykonanie:
Migdaly mieszamy z cukrem i dodajemy do nich bialka ubite na sztywna piane. Dokladnie mieszamy. Podgrzewamy mieszanine na parze, bedzie bardzo lepka i lsniaca. Gdy przestygnie dodajemy do niej zoltko, mleko i make, dokladnie mieszamy. Blache wykladamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia ciasto na grubosc 5 mm.
Pieczemy w temperaturze 180°C okolo 15 minut. Ciasto powinno sie przyrumienic.
Po wystudzeniu mozemy z ciasta powycinac male mazurki o dowolnych ksztaltach lub pozostawic jeden duzy. Ja z jednej poracji ciasta wycielam 10 okraglych mazurkow.

Ciasto smarujemy konfitura z wisni. Poniewaz w mojej wisnie byly zbyt duze zmiksowalam je lekko. Nastepnie mase marcepanowa rozwalkowalam miedzy dwona kawalkami folii spozywczej, wycielam krazki o 1cm wieksze niz spody i nalozylam na konfiture zawijajac brzegi tak by pokryly boki.
Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i gdy lekko przestygnie pokrywamy nia mazurki. Dekorujemy wedlug uznania, ja ozdobilam je platkami migdalowymi.
Smacznego.

poniedziałek, 4 kwietnia 2011

Do popoludniowej herbatki



Chcialam na wiosne zadbac o swoja linie. Obiecalam wiec sobie, ze powstrzymam sie od jedzienia slodyczy, a tym bardziej nie bede ich piekla. No i prosze jak to dotrzymalam slowa. Nie dosc, ze upieklam ciasto to jeszcze bralam czynny udzial w jego konsumpcji hihihi.

Receptura na to ciasto pochodzi z Normandii i jest bardzo prosta. Dzieki startej skorce z cytryny wyczuwalny jest jej delikatny aromat. Mozna zastapic ja pomarancza jesli ktos woli.
Wypiek jest niepozorny, ale bardzo smaczny i przyjemnie slodki, idealny do popoludniowej herbatki :-)



Babkowe ciasto z Normandii

skladniki:

  • 300g maki + do obtoczenia rodzynek
  • 200g cukru
  • 250g serka ricotta
  • 3 jajka
  • 110g masla
  • 2 jablka
  • 50g rodzynek
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • male opakowanie proszku do pieczenia (wychodza 3 lyzeczki)
  • szczypta soli
  • starta skorka z polowy cytryny lub pomaranczy

wykonanie:
Rodzynki zalewamy wrzatkiem i moczymy przez 30 minut. Nastepnie odsaczamy i osuszamy.
Maslo ucieramy z 190g cukru i cukrem waniliowym na gladka mase. Dodajemy po jednym jajku i ciagle ucieramy. Dokladamy ricotte, a nastepnie make wymieszane z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Na koncu dodajemy obtoczone w mace rodzynki i skorke z cytryny.
Tortownice (24cm) wykladamy papierem do pieczenia i napelniamy ciastem.
Jablka obieramy, kroimy na cwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Nastepnie kroimy je na plasterki o grubosci 1cm. Ukladamy na ciescie i posypujemy pozostalym cukrem.
Pieczemy je w temperaturze 180°C przez 50 minut. Ja swoje pieklam godzine.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta mozna je delikatnie posypac cukrem pudrem i udekorowac skorka z cytryny lub pomaranczy.
Smacznego!