expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 11 kwietnia 2012

Baby, babki, babeczki



W tym roku Swieta w mojej rodzinie obfitowaly w baby. Jak nigdy na stole zagoscilo kilka roznych babek i malych i duzych, o roznych smakach i ksztaltach.
Cale szczescie, ze ten rodzaj wypieku nie wymaga od nas natychmiastowej konsumpcji. Tym wlasnie sposobem jeszcze na jakis czas po Swietach my mozemy cieszyc sie wielkanocnymi slodkosciami.
Ja pragne podzielic sie z Wami przepisem na babke o kawowym aromacie.



Bakba kawowa ucierana

skladniki:
  • 250g masla
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 350g maki
  • 75ml mleka
  • 3 lyzki kakao
  • 3 lyzeczki rozpuszczonego espresso

glazura:
  • cukier puder
  • kilka lyzeczek zaparzonej kawy

wykonanie:
Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso.
Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem, a nastepnie napelniamy ja castem. Najpierw wykladamy warstwe z kakao, a nastepnie porcje ciasta z kawa. Za pomoca widelca mozemy przemieszac ciasto .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C. Jesli pieczemy babke w keksowce to pieczemy ja okolo 50 minut, jesli jest to foremka z kominem to pieczemy ja krocej.
Babke po upieczeniu i wystudzeniu wyciagamy z foremki i ozdabiamy lukrem kawowym mieszajac cukier puder z zaparzona kawa rozpuszczalna.
Smacznego!




sobota, 7 kwietnia 2012

Wesolych Swiat!



Wszystkim odwiedzajacym moj blog
pragne zyczyc
cudownych Swiat Wielkanocnych,
pelnych radosci i rodzinnego ciepla.
Niech Wasze przedswiateczne wysilki kulinarne zaowocuja przepysznymi potrawami.

Wesolego Alleluja!
Karolka