expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 25 kwietnia 2013

Zupa w promieniach słońca


Lubicie jeść na świeżym powietrzu?
My na takie chwile czekamy chyba całą zimę. Najbardziej szczęśliwa jest Viki, która uwielbia pikniki, a gdy nie ma okazji na piknik to zadowala się jedzeniem na balkonie.
Obiad w promieniach słońca smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjnie zjadany w domowej jadalni. Dzisiejsza zupa mimo że całkiem zwyczajna smakowała więc niezwykle. A wiosenne słońce i lekki wiaterek zaostrzały apetyt.



Zupa brokułowa z kuskusem

składniki
  • 500 g brokułów
  • mrożonka jarzynowa (pokrojona w paski)
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • po 2 łyżki kaszy kuskus na talerz
  • sól, pieprz

wykonanie:
W garnku w malej ilości wody gotujemy pokrojone ziemniaki i gałązki brokuła oraz masło.Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem.
W drugim garnku gotujemy różyczki brokuła i jarzynkę pokrojoną w paski. Dolewamy do tego garnka zmiksowany brokuł. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Dosypujemy do zupy kuskus i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut. 
Zupę można podawać kiedy kuskus napęcznieje.

sobota, 20 kwietnia 2013

Ciasto na pożegnanie


Nie jest to bynajmniej moje pożegnanie z blogiem, a jedynie ze starym piekarnikiem. 
Bo oto zbliża się wielkimi krokami chwila, na którą czekam już od dość dawna. Za tydzień moja mała kuchnia przejdzie całkowitą metamorfozę. Nie mogę się doczekać efektu końcowego. Stary, zepsuty piekarnik lada dzień będzie tylko wspomnieniem. Mam też nadzieję, że w końcu będę mogla zabrać się za pieczenie ciast, które do tej pory były na mojej czarnej liście, bo mój piekarnik nie potrafił im sprostać
A tym czasem prosta acz bardzo smaczna tarta prosto z Francji. Gorąco polecam..


Kremowa tarta jabłkowa

składniki
kruche ciasto na tarte - przepis
  • 2 duże jabłka
  • 400 ml śmietany
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 110 g cukru

wykonanie:
Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wykładamy nim foremkę do tart. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążamy np grochem i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 180°C. 
W tym czasie przyrządzamy wypełnienie tarty.  Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.
Śmietanę i cukier podgrzewamy w garnuszku, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z ognia i odstawiamy na chwile by mieszanka lekko przestygła.
Jajko i żółtka ubijamy mikserem, dolewamy do nich śmietanę i ubijamy przez 2-3 minuty.Całość wylewamy na upieczone ciasto. Na masę układamy pokrojone jabłka.
Tarte pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180°C

piątek, 12 kwietnia 2013

Ciasto na Dzien Czekolady


Gdy wczoraj zorientowałam się, że dziś jest Dzień Czekolady zaraz przystąpiłam do działania. Wcześniej miałam totalnego lenia i nie bardzo chciało mi się robić cokolwiek innego niż obowiązkowy obiad. Jednak, że jestem czekoladoholikiem nie mogłam się oprzeć. Wszak to kolejna okazja, by zjeść coś pysznego. Bo czyż można sobie odmówić wilgotnego ciasta czekoladowego z migdałami, z polewą z białej czekolady i jeszcze czereśniami gotowanymi w alkoholu?  Sami zobaczcie.
Życzę Wam udanego Dnia Czekolady :-)


Ciasto czekoladowe z polewą z białej czekolady i czereśniami

składniki:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 125 g mąki
  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 30 g płatków migdałowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

do dekoracji
  • 150 g białej czekolady
  • 50 ml porto
  • 150 g czereśni ze słoika

wykonanie:
W kąpieli wodnej roztapiamy gorzką czekoladę i masło. Następnie dodajemy do stopionej czekolady  pozostałe składniki i dokładnie wszystko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 140°C. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i udekorować.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
W garnuszku czereśnie i porto doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kolejnych 10 minut. Po wystudzeniu odsączamy czereśnie.
Ciasto pokrywamy przygotowaną białą czekoladę, na którą układamy czereśnie.

Czekoladowo



Dziś Dzień Czekolady więc nie może zabraknąć czekoladowego wypieku.
Na przepis zapraszam niebawem :-)
Miłego popołudnia.