expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 31 grudnia 2013

.Rok 2013 na blogu

Z ostatnim dniem roku śpieszę do Was z fotograficznym podsumowaniem tego co działo się przez minione 12 miesięcy na moim blogu.Tym samym mam nadzieję, że pośród wszystkich zamieszczonych tu przepisów każdy mógł znaleźć coś dla siebie.

W nadchodzącym Nowym Roku życzę Wam by ta strona stała się inspiracją do powstania wielu ciekawych i smacznych potraw. Niech to też będzie dla wszystkich 12 szczęśliwych miesięcy, pełnych radosnych wydarzeń, pozytywnych myśli.
A na dzisiejszą, szaloną noc życzę Wam naprawdę udanej zabawy.

Szczęśliwego Nowego Roku!



 
 

piątek, 27 grudnia 2013

Wspomnienie Świąt - keks


Co roku na Święta piekę mój najulubieńszy keks na świecie. Uwielbiam jego smak i chwilami łapie się na tym, że mogłabym zjeść nie jeden kawałek. W tym roku jednak zrezygnowałam z mojego zwyczaju i zamiast sprawdzonego już przepisu wypróbowałam coś nowego.
Keks mniejszy, skromniejszy i zupełnie inny niż zwykle. Mimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem.




Keks z żurawiną

składniki
  • 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej
  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Wykonanie:
Oddzielamy białka od żółtek. 
Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło i dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy białka ubite na sztywną piane.
Dodajemy żurawinę. Delikatnie łączymy
Ciasto przekładamy do malej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut. 

Lukier:
  • 1 białko
  • 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z żurawiny lub grenadyny
Białko ubijamy mikserem wraz z cukrem pudrem. W połowie ubijania dodajemy sok i ubijamy do chwili aż uzyskamy dość gęstą, jednolitą masę. 
Gotowym lukrem ozdabiamy wystudzone ciasto.

Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

wtorek, 24 grudnia 2013

Wesołych Świąt


Niech te Święta  będą dla Was czasem wzruszajacych, rodzinnych spotkań, 
pięknych przeżyć , cudownych prezentów.
I oczywiscie jak na blog kulinarny przystało, życzę Wam pysznych potraw.
Wesołych Świąt!

niedziela, 22 grudnia 2013

Przerwa na herbate

 

W tej przedświątecznej bieganinie warto też znaleźć trochę czasu dla siebie. Na to by z filiżanką dobrej herbaty zasiąść w fotelu, przeczytać kilka stron ulubionej książki lub przejrzeć zakupioną ostatnio gazetę, by delektować się chwilą, przegryźć ukradkiem podebraną z kuchni babeczkę.
Wiem, wiem, czas ucieka i jeszcze tyle spraw do załatwienia, cala lista rzeczy do zrobienia. Jednak nie warto ścigać się z czasem, z nim ciężko wygrać.Po cóż więc stresować się tym czego i taki nie zdążymy zrobić? Cieszmy się z Świąt, które nadchodzą...



Ucierane babeczki z żurawiną i czekoladą

składniki
  • 200 g mąki
  • 100 g miękkiego masła
  • 125 g białej czekolady
  • 100 g suszonej żurawiny
  •  2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 jogurt naturalny - 200 ml
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g płatków migdałowych

wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po 1 jajku i ciągle ucieramy. Następne dokładamy mąkę z proszkiem i jogurt. Wszystko dokładnie ucieramy do uzyskani gładkiego ciasta..
Czekoladę siekamy nożem na kawałki średniej wielkości. Do ciasta dodajemy żurawinę i czekoladę.
Gotowe ciasto przekładamy do papilotek od muffinek. Posypujemy paltkami migdałowymi.
Pieczemy około :20 minut w temperaturze 180°C.

Ciasteczko w prezencie


Moja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja  piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować. 
Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie  i wycinani. Nie obyło się też bez degustacji 
Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek.



Migdałowe ciasteczka z cynamonem

skladniki
  • 250 g mąki
  • 125 g cukru
  • 70 g mielonych migdałów
  • 130 g  masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu ciemnego
  • 1-2 łyżek mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji

wykonanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 
1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny.  
Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość  mniejszych gwiazdek.
Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę  Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą.
Resztę czekolady  i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek
 

czwartek, 19 grudnia 2013

Słodkie prezenty


Na kilka dni przed świętami zabieram się za jedno z moich ulubionych zajęć, a mianowicie za przygotowywanie słodkich prezentów dla przyjaciół i znajomych. To już taka moja tradycja, która na dodatek sprawia mi wielką frajdę. Bardzo lubię takie małe słodkości zrobione w zaciszu mojej kuchni, które potem wywołują uśmiech na twarzach obdarowywanych osób.
Jak co roku tak i teraz będzie to coś nowego, innego niż poprzednio. Choć tym razem przepis nie będzie całkiem nowy. Zapewne pojawił się już nie raz na wielu blogach, jednak za każdym razem rożni się małymi szczegółami. Do jego przygotowania używam oczywiście najlepszych według mnie składników. W ten sposób chce odtworzyć mój ulubiony smak, bo pośród wielu sklepowych wariantów ja mam tylko jeden ulubiony, któremu chce dorównać.
Zapraszam więc na banalnie prosty przepis na śliwki w czekoladzie z dodatkiem alkoholu.


Śliwki w czekoladzie

składniki
  • około 250 g śliwek suszonych
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu
  • 200 g czekolady gorzkiej 70% kakao
  • 2 łyżki oleju lub 1 łyżka masła

wykonanie:
Śliwki wkładamy do porcelanowej miseczki, zalewamy rumem i pod przykryciem (użyłam folii spożywczej) odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia śliwki odsączamy, i osuszamy.
Czekoladę wraz z olejem lub masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdą śliwkę zamaczamy w czekoladzie i odstawiamy na papier do pieczenia do zastygnięcia czekolady.

środa, 11 grudnia 2013

Rolada czekoladowa


Tik-tak, tik-tak... mam wrażenie że zegar zwariował i odlicza czas szybciej niż powinien. Wyścigu z nim nie jestem w stanie wygrać. Ciągle mam coś do zrobienia i ciągle coś zostaje odłożone na później. I tak chyba zastaną mnie Święta. Najbardziej mi żal, że nie mogę zrealizować wszystkich zachcianek kulinarnych, bo teraz przed Świętami w mojej głowie sporo pomysłów pozostaje niezrealizowanych.
Cały czas obmyślam też świąteczne menu, szczególnie jego słodką cześć.
Ostatnio do przetestowania zapodałam rodzinie pyszną roladę z kremem czekoladowym. Wyłamałam się i nie upiekłam nic z bakaliami, ani z korzennymi przyprawami. Czekolada dobra jest przecież na każdą okazje, pasuje też i na te Święta. Kto ma podobne do mnie odczucia tego już teraz zapraszam do przetestowania prostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej. Gwarantuje, że jest przepyszna, w końcu to czekolada więc nie może być inaczej.


Rolada czekoladowa z delikatnym musem.

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 50 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli

wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli.
Żółtka wraz z cukrem ubijamy mikserem do białości. Dodajemy przesiane mąki i kakao. Nadal ubijamy.
Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy by połączyć składniki.

Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy całą masę. Wyrównujemy. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu jeszcze cieple ciasto odwracamy "do góry nogami" na lekko zwilżony ręcznik od naczyń. Ściągamy z ciasta papier do pieczenia i zwijamy ciasto wraz z ręcznikiem w roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

składniki na krem:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 330 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka cukru pudru - opcjonalnie

wykonanie:
Z czekolady i 130 ml kremówki robimy ganache. Polega to na roztopieniu czekolady wraz ze śmietaną w kąpieli wodnej. Masę cały czas mieszamy. Śmietana będzie się podgrzewać, a czekolada topić, w ten sposób masa będzie robić się coraz gęstsza. Gotową masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Pozostałą śmietanę (200 ml) ubijamy mikserem. Możemy dodać cukier puder. Gotową bitą śmietanę dodajemy do ganache.

Zimny biszkopt odwijamy z ręcznika. Robimy to delikatnie by nie uszkodzić ciasta. Na rozwiniętym biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy czekoladowej, zostawiamy około 2 cm marginesu na  końcu biszkoptu. Gdy będziemy zwijać roladę masa czekoladowa się nieco przesunie..Odcinamy końcówki by roladzie nadać ładnego wyglądu. Resztą masy czekoladowej smarujemy roladę po bokach i na górze. Możemy ozdobić roladę wiórkami czekolady lub porobić wzorki widelcem.

Roladę przechowujemy w lodówce aż do chwili podania.

piątek, 6 grudnia 2013

Rozgrzewka przed świętami


Do świąt pozostało już niewiele czasu, a ja aż do dziś nie czułam, że nadchodzą. Ale Mikołajki maja jednak dużą moc i tak za sprawą świeżutkiego śniegu o poranku i pierwszych świątecznych piosenek w radiu zrozumiałam, że najwyższy czas poważnie pomyśleć o Bożym Narodzeniu.
Jest tyle spraw do załatwienia: prezenty, choinka, ozdoby i świąteczne menu. 
Z tym ostatnim postanowiłam rozprawić się już dziś i przetestować kilka nowych pomysłów.
Jak już stali czytelnicy bloga wiedzą nie ma u mnie świąt bez pierogów. Kiedyś w ogóle ich nie jadaliśmy w czasie Wigilii, ale od 10 lat nie ma opcji żeby zabrakło pierogów na świątecznym stole. Lubie gdy za każdym razem są z innym nadzieniem, nowym, a jednak blisko tradycji. Tym razem postanowiłam przetestować nadzienie z pieczarek, grzybów i orzechów. Po degustacji daliśmy tym pierogom zielone światło i tak pierwsza pozycja świątecznego menu właśnie została ustalona.
 


Pierogi z grzybami i orzechami

składanki::
przepis na ciasto klik

farsz: 
300 g pieczarek
100 g suszonych grzybów
1 szalotka
1 czubata łyżka grubo zmielonych orzechów włoskich
olej do smażenia
sól, pieprz

wykonanie:

Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie dzień wcześniej. Następnego dnia grzyby gotujemy aż będą miękkie.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy i podsmażamy razem z posiekaną szalotką . Do pieczarek dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy jeszcze przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie miksujemy je lub siekamy, jednak nie zbyt mocno tak by pozostały wyczuwalne kawałki grzybów. Dodajemy do nich grubo posiekane orzechy włoskie i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Gotowym farszem napełniamy pierogi.

środa, 4 grudnia 2013

Przepisy na Święta

http://przysmakikarolki.blogspot.com/2009/12/przepisy-na-boze-narodzenie.html

Z myślą o nadchodzących Świętach jak co roku śpieszę z pomocą i zachęcam do korzystania z zamieszczonej po prawej stronie ściągi. Wystarczy kliknąć na obrazek by znaleźć się na stronie z propozycjami na Boże Narodzenie.
Życzę Wam pysznych inspiracji.