expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 19 kwietnia 2014

Życzenia


Wszystkim czytelnikom bloga
 pragnę złożyć życzenia radosnych Świąt,
spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół

czwartek, 17 kwietnia 2014

Mazurki kokosowe do koszyczka

 

By dopełnić corocznej tradycji przystąpiłam do przygotowania mazurków. Jak zwykle są małe, akurat takie by zmieściły się do wielkanocnego koszyka mojego, rodziny i przyjaciół. Ten kto zagląda do mnie regularnie wie, że jak zwykle te małe mazurki są moim wielkanocnym prezentem dla bliskich mi osób. Uwielbiam ten rodzaj prezentów. Samo poszukiwanie inspiracji sprawia mi wielka przyjemność. W tym roku jest to mazurek kokosowy przełożony marmoladą na wzór moich ulubionych kokosanek. Całości dopełnia polewa z białej czekolady i jak na mazurek przystało jest naprawdę słodko.




Mazurek kokosowy

składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

  • konfitura wiśniowa - słoik 250 ml
  • 200 g białej czekolady
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła
  • migdały bez skórki
  • 20 g gorzkiej czekolady

wykonanie:

Wszystkie składniki na cisto zagniatamy aż uzyskamy jednolite masę. Formujemy z niej kulkę, owijamy folią by nie wyschło i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta.
Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku mogą się połamać.
Spód każdego mazurka smarujemy konfiturą i przykrywamy górną warstwą.

Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z mlekiem kokosowym i masłem. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje dekorujemy nią wierzch mazurków pokrywając dokładnie całą powierzchnię. Polewa normalnie zastygnie do końca po 24 godzinach, ale mniej więcej po 10 minutach od polania nią mazurków można robić dekoracje.
Roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Robimy nią kreski - gałązki bazi. Obrane migdały to bazie. Zatapiamy ich końcówkę w czekoladzie i układamy przy gałązkach. Pozostawiamy do zastygnięcia czekolady.

uwagi: Zamiast kilku mazurków można przygotować jeden duży. Ciasto po wyciągnięciu z lodówki dzielimy na dwie jednakowe porcje. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt równej wielkości. Takie ciasto pieczemy około 20 minut.

wtorek, 1 kwietnia 2014

Babka marmurkowa


Szybciej niż się tego spodziewałam nadszedł czas na kolejną babkę :-) 
Przed każdymi świętami odczuwam większą potrzebę testowania różnych dań niż w ciągu roku.Tym oto sposobem druga babka wypróbowana. Ciężko ocenić, która smakowała nam bardziej. Jedna i druga zniknęły w zaskakującym tempie co może świadczyć o tym, że naprawdę były dobre. Każda inna, o innym smaku i wilgotności. Trudno będzie się zdecydować, którą wybrać na Wielkanocny stół.



Babka marmurkowa

składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia (dużego) lub 1 opakowanie małego
  • szczypta soli

Lukier:
  • cukier puder
  • sok z połowy pomarańczy
  • wiórki czekolady do ozdobienia

wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą za pomocą miksera. Dodajemy po jednym jajku, nadal ubijamy cisto mikserem. Robimy to na najwyższych obrotach. Odkładamy 1 łyżkę mąki na później. Resztę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz budyń dodajemy do ciasta. Na końcu dodajemy śmietanę.
Masę dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i kakao, do drugiej odłożoną wcześniej łyżkę mąki.
Małą foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Napełniamy ją ciastem naprzemienne, raz ciemne, raz jasne. Na końcu możemy ciasto jeszcze przemieszać widelcem.
Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 175°C

Wystudzona babkę lukrujemy i ozdabiamy wiórkami czekolady.