Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne
oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są
one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru.
Moje pierwsze paszteciki nie zaliczały się do szczególnie
udanych. Po pierwsze były za duże, po drugie ciasto pozostawiało wiele do
życzenia. W trakcie pieczenia stało się twarde i suche, i nic a nic nie
przypominało ciasta drożdżowego.
Od tamtej pory podjęłam kilka prób, zanim upiekłam
paszteciki, które mnie zadowoliły. Ciasto po upieczeniu jest miękkie, puszyste,
a z farszem pieczarkowym stanowi bardzo smaczną całość. Pieczarkowe nadzienie
wykorzystuję dość często w ciągu roku do bułeczek i zapiekanek, ale raz w roku
dodaję do niego suszone grzyby i w ten sposób zamieniam codzienne pieczarki na
odświętne, idealne nadzienie do pasztecików.
Drożdżowe paszteciki pełne grzybów
Składniki
na ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dkg drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
Składniki
na farsz:
- 20 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej)
- 700 g pieczarek
- 2 cebule
- sól, pieprz
- estragon
- 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
Składniki
dodatkowe:
Wykonanie
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru i 1 łyżką mleka Do mąki
z solą dodajemy jajko, żółtko, zaczyn drożdżowy, resztę mleka oraz stopioną i
wystudzoną Palmę. Wyrabiamy ciasto do chwili, gdy będzie lśniące i gładkie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy
i siekamy.
Pieczarki z cebulą obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2
łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn,
jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby i smażymy
jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną estragonu.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, kładziemy na
stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na ciasto nakładamy
bardzo płasko farsz do 2/3 prostokąta wzdłuż dłuższego boku. Następnie zwijamy
ciasto w roladę zaczynając od boku z farszem. Rulon nie powinien być zbyt
gruby, najlepiej przy zwijaniu wykonać maksymalnie 3 obroty.
Następnie rulon kroimy ostrym nożem pod lekkim kątem na
kawałki o szerokości 4-5 cm. Smarujemy górę ciasta rozmąconym żółtkiem i
posypujemy makiem lub sezamem.
Paszteciki pieczemy od razu w temperaturze 180 stopni C
przez 15 minut.
Przepis na 24 sztuki
Czas moczenia grzybów 12 godzin
Czas przygotowania 1 godzina i 40 minut
Czas wyrastania ciasta 30 minut
Czas pieczenia 15 minut