Latem chyba bardziej niz kiedy kolwiek dbamy o to co zjadamy. Staramy sie by nasze posilki byly zdrowsze i bardziej urozmaicone. Nic w tym dziwnego skoro sama natura daje nam w tym czasie mnostwo swiezych owocow i warzyw. Dzieki nim nawet pogon za wymarzona figura jest latwiejsza ;)
Wykorzystujac to co znajduje w sklepach i ja staram sie urozmaicac menu mojej rodziny. Niesamowite jest to jak czasem latwo przyrzadzic cos zupelnie nowego z dobrze juz nam znanych skladnikow. Niekiedy potrzeba tylko malej inspiracji.
Dzisiejsza przekaska zalicza sie do tych stworzonych pod wplywem chwili i odgrzebanych gdzies w pamieci wspomnien. Juz nie pamietam gdzie spotkalam sie z cukinia podana w ten sposob. Skladniki farszu dobrane raczej intuicyjnie wcale mnie nie rozczarowaly. Zielone ruloniki z cukini zachecaly swym wygladem do konsumpcji, a ich smak sprawial, ze chcialo sie siegnac po kolejna porcje.
skladniki:
- mloda cukinia
- twarda mocarella
- oregano, tymianek lub rozmaryn
- orzechy wloskie
- sol, pieprz
- oliwa z oliwek okolo 3 lyzki
- 2 zabki czosnku
wykonanie:
Cukinie myjemy, a nastepnie kroimy w zdluz na plasterki. Najlepiej uzyc do tego celu specjalnego noza do plastekowania sera zotego lub szerokiej obieraczki.
Cukinie doprawiamy sola i pieprzem.
W miseczce mieszamy starta na drobnych oczkach mocarelle z posiekanymi orzechami. Doprawiamy ziolami, sola i pieprzem. Farsz nakladamy na plastry cukini i zwijamy w rulon spinajac wykalaczka by sie nie rozlecial.
Tak przygotowana cukinie ukladamy w naczyniu zaroodpornym. Skrapiamy oliwa z oliwek wymieszana z posiekanym czosnkiem. Zapiekamy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez okolo 30 minut.
Zamiast mocarelli mozna uzyc sera zoltego lub fety.
Smacznego!
Czy ta czcionka nie posiada polskich liter? Czy już nie obowiązują?
OdpowiedzUsuńJuz kiedys pisalam jak to jest z czcionka, ktorej uzywam.
OdpowiedzUsuńI osobiscie uwazam, ze takie pytania to czysta zlosliwosc. Jesli ktos chce korzystac z przepisow, ktore zamieszczam to zwyczajnie z nich korzysta. A takie pytania i ataki niczego do prezentowanych tu przepisow nie wnosza.