![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEia647Cl5JOwqsv1yFI3_HcGC7vW52-Ed8hSee2ETb2Q81yr1Dr1XosxYbdNg4ipu35qcjO1THXRPYLjrD87FpZ63CaCyr-pWZT60KW6lkyGkVUUJWA6lUcqq4F3rgy7fIJSHAv-S6RbcQ/s400/salatka+z+kalarepy+i+jablka+1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh5qkMS07wMn9K3R3NhDAeTJ4YlM8K-25shYpURWXgXUIVhLdEz2R8edE-H_LmZCQfcvDLnz4PfRnf3TPKU8T6Cjsc20Ou8GnZ7gxuIDHhhDvgk71yriVbKfsIRPNWUquHFAM1P-hI5_n0/s400/salatka+z+kalarepy+i+jablka+3.jpg)
Korzystajac z trwajacego Dnia Jablka pragne podzielic sie druga propozycja na danie z wykorzystaniem tego wasnie owocu.
W mojej kuchni jablka maja rozne zastosowanie, uzywam ich nie tylko do ciast i deserow, ale rowniez bardzo lubie ich smak w salatkach. Juz kiedys prezentowalam tu przepis na salatke z zielonym jabluszkiem. Tym razem proponuje polaczenie jablek winnych z kalarepka. Najlepsza jest mloda, swiezutka kalarepka, niestety u mnie niedostepna. Ta, ktorej uzylam do mojej salatki przyjechala az z Polski. Jej smak bardzo fajnie komponuje sie z jablkiem, a sama salatka jest bardzo chrupiaca i swieza.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi3v2_35hElRc1b74W-BrhXr75cw5CbXWwVqN00Rjt4lthzz0z2TlEy9DgIm84_zBpebWG7IJvx1svTEewmQGAmXAcFphb5CWSO759dtVf1xuPiHbj_4OsMicRQ-n-MPSSjoU9MV0cwJ7s/s400/salatka+z+kalarepy+i+jablka+2.jpg)
skladniki:
2 jablka
2 kalarepy
4 lyzki soku z cytryny
4 lyzki soku jablkowego
1 lyzka gestej smietany
150g jogurtu naturalnego
50g orzechow wloskich
sol, cukier
pieprz
wykonanie:
Jablka i obrana kalarepe kroimy w cienkie paseczki.
2 lyzki soku z cytryny mieszamy z sokiem jablkowym, szypta cukru, sola i peprzem i mieszamy z kalarepa i jablkiem. Odstawiamy na 10 min. Dokladamy posiekane orzechy wloskie.
Ze smietany i jogurtu robimy sos doprawiajac go odrobina cukru, reszta soku z cytryny, sola i pieprzem. Sosem polewamy salatke.
Smacznego!
Dziekuje, ze zachcialas wziac udzial we wspolnym gotowaniu.
OdpowiedzUsuńSalatka wyglada bardzo smakowicie -ten owocowy akcent dopelnia calosci. Wpisuje na liste, zwlaszcza, ze dorodnych kalarepek u mnie w ogrodku nie brakuje :D
Bardzo sie ciesze ze wspolnej zabawy i juz teraz polecam sie na przyszlosc.
OdpowiedzUsuńCo do kalarepek to zazdroszcze szczerze. We Francji to bialy kruk. Za kazdym razem gdy wchodze w ich posiadanie zastanawiam sie kilka razy jak je wykorzystac. Tym razem padlo na salatke.
Takie crumble jak twoje pojawiło sie na moim blogu także;)
OdpowiedzUsuńA sałatka.. mmm napewno pyszna;)
Pozdrawiam i zapraszam także do mnie-www.waniliowachmurka.blox.pl
Dziekuje za zaproszenie :) na pewno odwiedze Twoj blog.
OdpowiedzUsuńCo do crumble to spodziewam sie, ze zagosci jeszcze na wielu blogach ;)
pozdrawiam