![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEijRm9ZsgTIlc7X0UP_a3qhoc3t1B3kRKX0A7vQxMNKQGIh-6EOCrUQdsIKwNXSNrDnSbDfCxI7fhAhtzoRbAb_Hc1z08UDJYpeEwLSPhW0y2EZUQ9jEoytvsJjzGXzS5zYpgtrpBLte2I/s400/FestiwalDyniLogo5.jpg)
Przyznam, ze sie nie rozczarowalam, sos byl bardzo dobry, delikatny, wyczuwalo sie w nim smak szynki i galki muszkatalowej, co do uzytej przeze mnie dyni pizmowej doskonale pasowalo.
skladniki:
500g miaszu z dyni
1 cebula
2 zabki czosnku
250ml bulionu drobiowego lub warzywnego
4-6 lyzek natki pietruszki
100g szynki parmenskiej
100ml creme fraiche
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
szczypta galki muszkatalowej
makaron tagliatelle
1 cebula
2 zabki czosnku
250ml bulionu drobiowego lub warzywnego
4-6 lyzek natki pietruszki
100g szynki parmenskiej
100ml creme fraiche
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
szczypta galki muszkatalowej
makaron tagliatelle
wykonanie:
Na dwoch lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Po 2 minutach dokladamy polowe natki pietruszki. Mieszamy. Dokladamy pokrojona w kostke dynie i smazymy przez 3 minuty. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
Po tym czasie wlewamy bulion i mieszajac od czasu do czasu dusimy 10 minut. W tym czasie dynia stanie sie miekka.
Dokladamy pokrojona szynke parmenska, dusimy 2 minuty i dodajemy creme fraiche. Calosc nalezy dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia.
Sosem polewamy uprzednio ugotowany makaron tagliatelle. Posypujemy reszta natki pietruszki. Mozemy tez dodac starty parmezan.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ9oFYtuE-vXT93bD0emoH3eSURXdeX9kz8PbfVFlS1BZtFS2Zpw8l19D2-l0ZIRcYmtHY2nSUaR-LVn_mbcHkvPBfE2dl_W41W7Ja6uAv7LDOqq7cElMwmckQeYkhHcc1gGF4s6VLDEk/s280/tagliatelle+z+dynia+colage+1.jpg)
Na dwoch lyzkach oliwy z oliwek podsmazamy przez chwile posiekana cebule i czosnek. Po 2 minutach dokladamy polowe natki pietruszki. Mieszamy. Dokladamy pokrojona w kostke dynie i smazymy przez 3 minuty. Doprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
Po tym czasie wlewamy bulion i mieszajac od czasu do czasu dusimy 10 minut. W tym czasie dynia stanie sie miekka.
Dokladamy pokrojona szynke parmenska, dusimy 2 minuty i dodajemy creme fraiche. Calosc nalezy dokladnie wymieszac, doprowadzic do wrzenia.
Sosem polewamy uprzednio ugotowany makaron tagliatelle. Posypujemy reszta natki pietruszki. Mozemy tez dodac starty parmezan.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiZ9oFYtuE-vXT93bD0emoH3eSURXdeX9kz8PbfVFlS1BZtFS2Zpw8l19D2-l0ZIRcYmtHY2nSUaR-LVn_mbcHkvPBfE2dl_W41W7Ja6uAv7LDOqq7cElMwmckQeYkhHcc1gGF4s6VLDEk/s280/tagliatelle+z+dynia+colage+1.jpg)