
Pozostajac w klimacie dan z ziemniakow jak to przystalo na trwajacy Ziemniaczany tydzien, dzis prezentuje przepyszne knedle z boczkiem.
Do tej pory knedle kojarzyly mi sie z nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.
Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.

skladniki:
800g ziemniakow
70g boczku wedzonego
1 cebula
50g masla
2 kromki chleba tostowego
2 jajka
150g maki
sol
galka muszkatalowa
maka ziemniaczana do obtoczenia
Wykonanie:
Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske.
Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki.
Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.
Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.
Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi.
Smacznego!

ale bym sobie takiego knedelka zjadła...
OdpowiedzUsuńpolecam goraco, sa bardzo dobre
OdpowiedzUsuńWitam! Jestem na świeżo po odkryciu smaku własnoręcznie robionych knedli i powiem Ci że Twój pomysł na knedle mnie zachwycił. Tak samo zresztą jak cały Twój blog pełen bardzo ciekawych potraw i apetycznych zdjęć.
OdpowiedzUsuńNinaOO7 bardzo sie ciesze, ze moj blog Ci sie podoba. Mam nadzieje, ze znajdziesz tu wiele ciekawych i smacznych potraw, ktore z checia wyprobujesz.
OdpowiedzUsuńTe knedla goraco polecam. Sa bardzo latwe do zrobienia i do tego naprawde dobrze smakuja. Nadaja sie nawet na niedzielny obiad do pysznej pieczeni i warzyw.
pozdrawiam