![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhadFKrxev14HQtRq-nNjj1YGPQkS2zUBLhu9cxdQU53tW8XFZoxgrdrwIIAAVM2RRhdtE7CMsvM0TSi_Z1izrBq6Esr1f0SffK_U_2KUB4NtqWFkL6fltnUIiveez1phCPR0wkPKrSrTQ/s400/knedle+saskie+2.jpg)
Pozostajac w klimacie dan z ziemniakow jak to przystalo na trwajacy Ziemniaczany tydzien, dzis prezentuje przepyszne knedle z boczkiem.
Do tej pory knedle kojarzyly mi sie z nadzieniem owocowym lub z miesem az tu nagle natknelam sie na zupelnie inny przepis. Podstawa oczywiscie sa ugotowane ziemniaki lecz tym razem bez jakiegos konkretnego nadzienia. Boczek i cebulka zmieszane sa z ciastem. Po ugotowaniu tworza przepyszne danie, a wraz ze sosem i warzywami smakuja wrecz wysmienicie. Moj Maz zajadal sie nimi bez opamietania.
Te knedle maja jeszcze jedna zalete, nie ma przy nich specjalnie duzo pracy mimo podsmazania boczku i grzanek.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyShZ3vtDP4HK86I6oA9GeWltaB9WasEzlFvLP4naCkIHZ7K0_p0TcjX-xDFpUDQdeYTCLxKuJyToI6UB8eguSNSJrG2Wkwv7Rz_3mkLUkisBHyM9EBNWa2T-LbdkNkjpzCMsfph-dbo4/s400/knedle+saskie+1.jpg)
skladniki:
800g ziemniakow
70g boczku wedzonego
1 cebula
50g masla
2 kromki chleba tostowego
2 jajka
150g maki
sol
galka muszkatalowa
maka ziemniaczana do obtoczenia
Wykonanie:
Ziemniaki dobrze wyszorowac i gotowac w osolonej wodzie przez 20 minut. Po tym czasie ostudzic, obrac i przecisnac przez praske.
Boczek, cebule i chleb pokroic w kostke. Na jednej patelni podsmazyc boczek i cebule. Na drugiej rozpuscic maslo i obsmazyc chleb na grzanki.
Do ziemniakow dodajemy jajka, make, sol, galke, boczek z cebula i grzanki. Zagniatamy na jednolita mase.
Mokrymi dlonmi formujemy z ciasta knedle. Obtaczamy w mace ziemniaczanej i gotujemy we wrzatku przez okolo 15 minut.
Knedle podajemy ze swiezymi warzywami i z sosem, najlepiej z pieczeni, ale jak nie dysponujemy takim to nic nie szkodzi.
Smacznego!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiyLhqg_xdSfWVVt9aMqLIGsydoPK_cgpYHqjSJdcHynzk9nWFpDRMUQAvBnjnHHJFDDFbCvWOlvJq5c_WebZc5A5jGVL0KYh_XCjmxSO5KbKhFmYXYBkK9QXbXKdMcGXZc2DfCIpUJp_Y/s400/knedle+saskie+3.jpg)
4 komentarze:
ale bym sobie takiego knedelka zjadła...
polecam goraco, sa bardzo dobre
Witam! Jestem na świeżo po odkryciu smaku własnoręcznie robionych knedli i powiem Ci że Twój pomysł na knedle mnie zachwycił. Tak samo zresztą jak cały Twój blog pełen bardzo ciekawych potraw i apetycznych zdjęć.
NinaOO7 bardzo sie ciesze, ze moj blog Ci sie podoba. Mam nadzieje, ze znajdziesz tu wiele ciekawych i smacznych potraw, ktore z checia wyprobujesz.
Te knedla goraco polecam. Sa bardzo latwe do zrobienia i do tego naprawde dobrze smakuja. Nadaja sie nawet na niedzielny obiad do pysznej pieczeni i warzyw.
pozdrawiam
Prześlij komentarz