poniedziałek, 15 grudnia 2008

Ciasto cynamonowe


Zima i nadchodzace Swieta to szczegolny czas. Wlasnie teraz jak nigdy dotad moj dom wypelnia sie wieloma aromatami. Gdy latem kroluja owoce i lekkie ciasta z galaretka, tak teraz swoje piec minut maja pelne cudowej woni przyprawy. Zdecydowanie przewodzi im cynamon, ktory znajduje sie niemalze wszedzie. Od piernikow przez inne slodkosci az po herbate. Bedac juz w prawie swiatecznym nastroju odkrylam troche zapomniane przeze mnie ciasto cynamonowe. Dwa lata temu goscilo u nas w czasie Swiat i wtedy wszyscy sie nim zajadali.
Ciasto jest bardzo proste, prawie babkowe. Za sprawa orzechow i cynamonu staje sie niezwylke. Jest bardzo wilgotne i slodkawe. Posypka zas jest bardzo chrupiaca. Jednym slowem ciasto w sam raz na Swieta.




skladniki:
  • 115 g miekkiego masla
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki maki tortowej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody
  • 0,5 lyzeczki soli
  • 1 szklanka smietany

posypka:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • cukier waniliowy
  • okolo 3/4 szklanki posiekanych orzechow wloskich

wykonanie:
Maslo uceramy na puszysta mase wraz z jajkami i cukrem.
Wszystkie suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, soda, sol) mieszamy razem. Do masy jajecznej dodajemy na przemian po lyzce smietany i po lyzce suchych skladnikow. Caly czas ucieramy ciasto.

Wszystkie skladniki posypki mieszamy ze soba.

Foremke keksowke smarujemy tluszczem i posypujemy bulka tarta. Wykladamy okolo 2/3 ciasta. Na to kladziemy ponad polowe posypki. Przykrywamy druga czescia ciasta i na sama gore rozsypujemy reszte posypki.

Pieczemy w temperaturze 180°C przez okolo 40 minut. Ja pieklam okolo godziny.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Swietny pomysł na świąteczne ciasto! Wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapewniam, ze smakuje tak samo jak wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karolka jak zwykle przepisy id Ciebie muszą się sprawdzić i tym razem tak było:).
    Ciasto pyszne, łatwe i przepis zagości u nas na dłużej;)

    pozdrawiam
    Arleta

    OdpowiedzUsuń
  4. Arletko super :) To jedno z moich ulubionych ciasta na zime.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)