środa, 25 lutego 2009

Poskromic bataty...





Ostatnio na kilku blogach natknelam sie na przepisy z batatami. Poniewaz do tej pory znalam je tylko z widzenia i opowiesci, w koncu postanowilam zakupic to wychwalane cudo i zrobic cos dobrego.
Na poczatek zrobilam pieczone bataty i byly nawet smaczne. Moze sa zbyt slodkie jak dla mnie, ale ostatecznie nie mowie im "nie".
Przy moim drugim podejsciu pomyslalam sobie, ze takie slodkie warzywo lubi bardziej wyraziste dodatki i dlatego wlasnie wykorzystlam je w salatce. Z rukwia wodna, ktora jest dosc ostra w smaku i z dodatkiem octu balsamicznego, bataty bardzo mi zasmakowaly. Dopiero teraz docenilam ich slodycz i delikatny smak.



Salatka z batatow

skladniki dla 2 osob:
  • 3 plastry boczku wedzonego
  • 1 spory batat
  • mieszanka salat (ja uzylam rukwi wodnej i salaty batavia)
  • sol, pieprz
  • 2 lyzki octu balsamicznego
  • 1 lyzka oliwy z oliwek

wykonanie:
Mieszanke salat myjemy i osuszamy, ukdalamy na talerzu.
Na patelni wysmazamy przez chwile boczek wedzony. Odsaczamy z nadmiaru tluszczu i kruszymy na salate.
Batata obieramy, kroimy w slupki i chwile smazymy na tluszczu, ktory wytopil sie z boczku.
Gotowe bataty ukladamy na salatce.
Wszystko silimy i pieprzymy. Skrapiamy salatke octem balsamicznym zmieszanym z lyzka oliwy z oliwek.
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Bardzo dobry pomysl na oryginalna salatke! tez kiedys wyprobuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo sympatyczna sałatka. :) Aż ciekawi mnie jak one z tym octem balsamicznym grają. :)
    Bataty najbardziej lubię w formie pieczonej. O, tak jak się piecze ziemniaczki. I żeby przełamać tę ich słodycz, to mocno je doprawiam ziołami, solą, papryką ostrą lub wędzoną. Pycha. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Salatka byla bardzo dobra :)

    Malgosia mi to polaczenie z octem balsamicznym nawet smakowalo. Fajnie sie smaki uzupelnily bo byl tez boczek wedzony i dwa rodzaje salaty.

    Jak robilam moje pierwsze pieczone bataty to tez z przyprawami, ale i tak bataty byly bardzo slodkie. Pokombinuje jeszcze z nimi :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ja również ostatnio widziałam je na kilku blogach, w przepisach
    ale tylko tam
    w sklepach nie mogę na nie trafic
    a bardzo bym chciała spróbowac
    tych pomarańczowych ziemniaczków

    OdpowiedzUsuń
  5. Średnio lubię bataty, ale także nie mówię im nie. :)
    W sałatce jeszcze nie próbowałam, a Twoja wersja zachęcająca. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. My uwielbiamy bataty.
    Bez nich nie ma u nas Wigili. ;)

    Do smaku trzeba sie przyzwyczaic. Za pierwszym razem byl dla nas tez "dziwny": ziemniak ale slodki i do tego wygladajacy jak marchewka. Smakowalo, ale jakos dziwnie sie jadlo z miesem.
    Teraz dla mnie polaczenie indyka i batatow to poezja dla podniebienia. Juz nie mowiac jak to moje dziecko uwielbia. :)

    Pozdrawiam
    hany

    OdpowiedzUsuń
  7. Mi ich smak raczej nie przeszkadza, tylko nadmierna slodycz. Lubie laczyc smaki i cos slodkiego do miesa bardzo lubie, szczegolnie wlasnie do indyka czy kurczaka.
    Napewno bede jeszcze eksperymentowac z batatami :)

    Notme w salatce bataty bardzo mi smakowaly wiec zachecam do wyprobowania salatki.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten przepis został wybrany do przepisów tygodnia (edycja 7) na blogu Foodelek!

    Dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny raz dziekuje za wyroznienie :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)