Ciasto francuskie daje wiele mozliwosci, w mojej kuchni jest skladnikiem tart wytrawnych i slodkich, jest tez doskanale na roznego rodzaju przekaski gdy przychodza goscie.
Innym gotowym produktem z ciasta francuskiego jaki kupuje w sklepie to suche babeczki wol-au-vent.
Podoba mi sie to, ze za kazdym razem moga byc inne, wszystko zalezy od tego na co mam ochote i wybieram jaki smak ma dominowac.
Te babeczki to tez doskonala przystawka gdyz bardzo ladnie sie prezentuja i to wlasnie dlatego czesto goszcza na naszych stolach w czasie roznych uroczystosci lub zwyklych spotkan z przyjaciolmi.
Tym razem przy okazji Swiat pojawily sie w towarzystwie pieczarek. Poczatkowo planowalam by glownym skladnikiem nadzienia byl losos wedzony, ale tak sie niefortunnie stalo, ze zapomnialam go kupic. Tym oto sposobem lososia zastapilam pieczarkami, co wcale nie ujmowalo pysznym babeczkom.
Babeczki vol-au-vent to moja kolejna propozycja do "Kuchni Wielkanocnej" Olgi z blogu Smak Imprezy.
Vol-au-vent z kremem pieczarkowym
6 babeczek vol-au-vent
nadzienie pieczarkowe
skladniki na nadzienie:
- 2 lyzki masla+ maslo do smazenia pieczarek
- 4 lyzki maki
- mleko
- sol, pieprz
- pieczarki
- cebula
- szczypiorek
wykonanie:
Pieczarki po umyciu i pokrojemu w kostke podsmazamy na masle. Odstawiamy na chwile na bok.
Cebule kroimy w kostke i podsmazamy na masle, gdy sie zeszkli dodajemy do niej make i robimy zasmazke. Rozprowadzamy ja mlekiem. Mieszamy energicznie.
Do zasmazki dodajemy podsmazone wczesniej pieczarki.
Doprawiamy sola, pieprzem. Dodajemy tez posiekany szczypiorek.
Gotowym farszem napelniamy babeczki vol-au-vent i zapiekamy w piekarniku wedlug przepisu.
Podajemy same lub z buketem salat.
Smacznego.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7JaJZitvoxSPQSHtr7BjlEDNsYC0Rc_3lqL9h5Nd-NV4F6aiHTCJ0pIgmeV3DlT8JNTmqaTvwpzyvGCuuOnBIeR7m35l4CQ6dbd3-FXmbvg-DCCyC0DhLz-gLY08j1YSRGGRZqf_Poqc/s280/vol-au-vent+z+pieczarkami+3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyxQ9mxurih-0hA0h2BEHRRghg50ueDDqrN8QCzew-kpW4jVLIxRd5hxhMfZ1hGnYhp4WazYdwW5ecsvnElOD5a4trD8uh0O4Wtyskp21rqeFoqHJtbV13LiV5rYEdvegadF2AJZT_1Jo/s280/vol-au-vent+z+pieczarkami+2.jpg)
Ten wpis bierze udział w Konkursie z Jajem! pod patronatem zPierwszegoTloczenia.pl
O mniamku! Wyglądają pyszniutko :))) Pozdrówki.
OdpowiedzUsuńWOW!!! Piękne!: )
OdpowiedzUsuńPiękne i musiały smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńFajnie, ze sie podobaja.
OdpowiedzUsuńTili byly bardzo smakowite.
No no .... cudowne. Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńPamietam moj 'pierwszy raz' z vol-au-vent ;) Tez byly pieczarkowe :)
OdpowiedzUsuńBea, moje pierwsze vol-au-vent byly ze szynka, a jadlam je w czasie mojej pierwszej wizyty we Francji.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ależ wytworne te babeczki, do tego z pysznym nadzieniem! Bardzo odświętne :)
OdpowiedzUsuńmają swietny kształt ;).
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie jadłam tylko na słodko wiec chetnie bym czegos takiego spróbowała ;)
Cudowna propozycja:)
OdpowiedzUsuńŚliczne! masz swietne pomysły, Karolko. B. mi się to podoba.
OdpowiedzUsuńU mnie podobnie z tym ciastem francuskim. :) W tym wypadku idę na sklepową łatwiznę. ;-)
OdpowiedzUsuńA babeczki pieczarkowe bardzo fajne. :)
Komarka dziki wielkie :)
OdpowiedzUsuńEmma ja to chyba nawet wole ciasto francuskie w tym wytrawnym wydaniu. Koniecznie sprobuj.
Aniu bardzo milo mi czytac takie komentarze :)
Malgosiu pewnie nie jedna z nas idzie na latwizne z tym ciastem francuskim. Ale co sie dziwic skoro my takie zabiegane jestesmy ;)
pozdrawiam
a gdzie mozna je kupić gotowe ?
OdpowiedzUsuńJa takie babeczki mam z Francji. Teraz kupuje je sobie na zapas.
OdpowiedzUsuńAle kiedys widzialam je albo w¨Piotrze i Pawle albo w Almie, nie pamietam dokladnie ktory to byl sklep, ale warto sprawdzic.
Takie babeczki mozna tez zrobic samemu z ciasta francuskiego.
Wycina sie na jedna babeczke powiedzmy ze 3 takie same krazki, ktore nakladamy na siebie jeden na drugi. W srodku robimy naciecie nozem na otwor zeby po upieczeniu latwiej bylo zrobic wglebienie. Calosc smarujemy zoltkiem i wkladamy do pieca. Po upieczeniu sciagamy kapelusik i palcem wduszamy listki ciasta w dol robiac dziurke, ktora bedziemy napelniac farszem.
pozdrawiam