poniedziałek, 15 marca 2010

Z mysla o swietach. Zurek.



Rok temu gdy mieszkalam we Francji, z dala od rodzinnego domu, pierwszy raz w zyciu ugotowalam zurek na Wielkanoc.
Bedac w Polsce wiele razy jadlam go przy roznych okazjach, zawsze smakowal wspaniale. Chcialam wiec przywolac ten smak w swiateczny dzien.
Na ta okolicznosc przywiozlam nawet zytnia make z Polski i na kilka dni przed Wielkanoca zabralam sie za przygotowanie zakwasu. To byl moj absolutny debiut. Zakwas przez kilka dni kisil sie w kamiennym naczyniu, w cieple domowej kuchni. Byl jasny i pachnial octem.
Bylam zdziwiona, ze sie udal, bo wiele sie naczytalam o tym, ze zakwas lubi nie wyjsc za pierwszym razem.
Recepture na zurek stworzylam sobie sama.

Wczoraj spogladajac w kalendarz spostrzeglam, ze do Wielkanocy pozostaly trzy tygodnie. Dla mnie to tylko trzy tygodnie, ktore mina w oka mgnieniu. To juz czas by pomyslec o Swietach.



Zakwas na zurek

skladniki
300 g maki zytniej razowej
4 zabki czosnku
kawalek skorki chleba razowego
500ml letniej wody
2 liscie laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

wykonanie:
Do kamiennego lub szklanego naczynia wsypujemy make, ktora zalewamy letnia, przegotowana woda i dokladnie mieszamy. Nastepnie dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i skorke chleba. Ponownie wszystko mieszamy.
Naczynie przykrywamy lniana sciereczka, przewiazujemy sznureczkiem i odstawiamy na 4 dni w cieple miejsce.
Po tym czasie zakwas powinien byc gotowy.
Zakwas przelewamy do butelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni.

Zurek wielkanocny

skladniki:
peczek wloszczyzny
500ml zakwasu na zurek
300g bialej kielbasy
1 duza cebula
100g wedzonego boczku
2 liscie laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 lyzka majeranku
2 zabki czosnku
sol, pieprz
125 ml smietany
jajko na twardo - po 1 na osobe
750ml wody

wykonanie:
Z wloszczyzny i wody przygotowujemy wywar.
Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut.
Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy.
Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane.
Podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pol.
Smacznego!

Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna" zorganizowanej przez Olge Smile.



13 komentarzy:

  1. pyszna jest ta nasza żurkowa tradycja..

    nigdy go nie gotowałam,
    bo najlepszy robi Mama

    i już się nie mogę doczekac tego, który zjem w Wielkanoc..
    koniecznie z jajkiem

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że u Ciebie już bardzo świątecznie :) I pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zurek zurkowi... rowny :))))Karolka cos mnie sie zdaje ze lubimy te same smaki :)
    I chcoiaz przepisy podobne to pewnie i tak zurek kazdej Pani Domu smakuje inaczej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiejko my w ogole mamy fajne tradycje, nie tylko te zurkowe.
    W moim domu Mama nie gotuje zurku, za to robi to moja Siostra i Jej zurek tez jest pyszny.

    Kasiu, bo juz czas pomyslec o swietach.

    Poleczko prawda jest taka, ze co kucharka to zurek inny, ale pewnie kazdy tak samo pyszny.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam żurek, bardzo!:)
    Smacznie u Ciebie Karolko, chętnie bym zjadła takiego żurku.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żurek! :) Śliczne zdjęcia, ach nie mogę się już doczekać świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. oj,i ja zureczek uwielbiam,moglabym go codziennie jesc......wlasnie taki ...z jajeczkiem i biala kielbaska...
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko widze, ze wielbicieli zurku jest bardzo wielu.

    Gosiu99 dziekuje za pochwale zdjec, staram sie, ale nie zawsze wychodza jakbym tego chciala.
    Ja tez czekam juz na swieta i na wiosne.

    Gosia, a ja lubie taki zurek od swieta, tylko ze swieta moglyby byc czesciej ;)

    pozdrawiam Was cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam żurek, najlepszy jadłam w Zakopanem. Świętami zapachniało.

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię żurek, ale ten Wielkanocny smakuje mi zasze najlepiej, Twój wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Najsmaczniejsze ja swoj najlepszy zurek jadlam chyba bedac w gorach na Sylwetra. To bylo dawno temu, ale jego smak pamietam do dzis.

    Antysujx ja czekam na zurek wielkanocny mojej siostry :)

    OdpowiedzUsuń
  12. fajny przepis :) ja juz robilam go nie raz, zawsze doaje kielbaski od kani, tej bialej, fajnie, ze juz zaraz swieta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. szukam dobrego rpzpeisu, sprobuje z tym cos wykombinować, bo wygalda dosyć ciekawie:) tu ktoś pisal o kiełbasce, no jest sporo dobrych producentow :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)