Maj to zdecydowanie moj najukochanszy miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo.
Stragany uginaja sie od nadmiaru cudownych owocow i warzyw. Promienie slonca ogrzewaja twarz i ramiona. Nawet wiosenna burza ma swoj urok.
Uwielbiam ten czas i zaluje tylko, ze nie mozna zatrzymac tych chwil na dluzej.
Choc nagle czuje jakby doba byla dluzsza, bo mimo braku czasu mam czas na wiele wiecej niz jeszcze kilka dni temu. I nawet obiad moge zjesc w spokoju, rozkoszujac sie zielenia drzew, spiewem ptakow i cudownym cieplem majowego dnia.
Surowka z mlodej kapusty
skladniki:
- 1/2 glowki mlodej kapusty
- 1 kalarepa
- peczek rzodkiewek
- 1/2 ogorka zielonego
- koperek
dresing:
- 4 lyzki oliwy z oliwek
- 2 lyzki wody
- sok z polowy cytryny
- sol i pieprz
Wszystkie skladniki dresingu mieszamy ze soba.
wykonanie:
Kapuste drobno szatkujemy. Kalarepe i rzodkiewki scieramy na tarce o duzych oczkach. Ogorka obieramy i kroimy na pol, a nastepnie w polplasterki. Wszystkie skladniki razem mieszamy, dodajemy posiekany, swiezy koperek.
Dodajemy dresing i mieszamy.
Klopsiki z kurczaka
skladniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 lyzka vegety
- 1 lyzka maki ziemniaczanej
- 1 cebulka posiekana i podsmazona
- 2 jajka
- pol peczka koperku i zielonej pietruszki
- 1 zabek czosnku drobno posiekany
wykonanie:
Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, a nastepnie kroimy w drobna kostke. Do miesa dodajemy pozostale skladniki i dokladnie mieszamy. Odstawiamy do lodowki na okolo 30 minut.
Po tym czasie formujemy z miesa male klopsiki i smazymy na oliwie z obu stron na zloty kolor. Klopsiki mozna nakladac lyzka, ale wtedy sa bardziej plaskie. Jesli mieso jest dobrze schlodzone to nie jest takie luzne i klopsiki sie latwiej formuje.
Smacznego!
surówka zapowiada się przepysznie
OdpowiedzUsuńIdealny majowy obiad! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńmmmmm i jedzienie w ogrodzie, na ganku, a nawet na balkonie ! ach pięknie
OdpowiedzUsuńSzybka sałatka to coś dla mnie.
OdpowiedzUsuńJestem na tak. ; )
fajny pomysł na wiosenny obiad.
OdpowiedzUsuńTo prawda - jedzenie na świeżym powietrzu, w promieniach słońca smakuje o niebo lepiej!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne kotleciki :)
Pyszna surówka! Uwielbiam młodą kapustkę:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
tez robie taka surowke:) caly obiadek jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńTrzeci raz w tym tygodniu kupiłam mładą kapustę ale tym razem zamiast jak zwykle przygotować ją na ciepło, zdecydowałam się zaczerpnąć z Twojego pomysłu. Surówka jest pyszna!Super pomysł.
OdpowiedzUsuńsuróweczka pycha, ja nie dodaje kalarepy, ale chyba następnym razem spróbuję.
OdpowiedzUsuńsurówka i te klopsiki wydaja sie być bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńMloda kapusta juz nie jest taka mloda, a o jedzeniu na zewnatrz mozna zapomniec chyba ze ktos lubi marznac ;-)
OdpowiedzUsuńMoze teraz czasna surowke w jesiennym charakterze?
Koperek dodaje naprawdę fantastycznego smaku
OdpowiedzUsuńja uwielbiam koperek :-)
OdpowiedzUsuń