wtorek, 7 czerwca 2011

Pierwsza w tym roku cukinia



Robiac zakupy warzywne czasami mozna poczuc sie jak odkrywca. Szczegolnie o tej porze roku, gdy z dnia na dzien na straganach przybywa nowych, sezonowych owocow i warzyw. Kazde takie odkrycie wywoluje usmiech na mej twarzy. Okazuje sie, ze czasami czlowiekowi niewiele do szczescia potrzeba.
Wczoraj moim szczesciem bylo odkrycie polskiej cukinii :-)
Zanim te posadzone w ogrodzie mojej Mamy nabiora odpwiednich rozmiarow pewnie uplynie jeszcze troche czasu wiec tym bardziej ciesze sie, ze moge z czystym sumieniem zakupic moja ukochana cukinie na straganie. To, ze pochodzi ze szklarnii ma tu drugorzedne znaczenie ;-)
Na otwarcie sezonu cukiniowego byla pyszna tarta, a wlasciwie kilka malych, zgrabnych tart.



Mini tarty z cukinia

skladniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • 1 kubeczek serka puszystego typu Almette
  • 1 jajko
  • galazka tymianku
  • 1 zabek czosnku
  • sol, pieprz

wykonanie:
Z ciasta francuskiego wycinamy 4 male krazki i wykladamy nimi foremki do tart wysmarowane maslem.
Na oliwie z oliwek podsmazamy posiekany czosnek, pilnujemy by sie nie zrumienil. Dokladamy pokrojona w polplastry cukinie i dusimy tak okolo 10 minut.
Jajko rozmacic i wymieszac z serkim. Uzyskamy bardzo kremowa mase. Doprawiamy ja sola, pieprzem i tymiankiem i laczymy z cukinia.
Farszem napelniamy foremki do tart.
Pieczeny przez okolo 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. wygląda super, na pewno było przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ładnie. ; D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł! Uwielbiam cukinię a ciasto francuskie właśnie mam w lodówce, chętnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały być pyszne. Cukinię bardzo lubię:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, uwielbiam cukinię :)a tak jej jeszcze nie jadłam ;) muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  6. cudna.
    wspaniale przygotowana, ze smakiem i klasą.

    piękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  7. Widze, ze milosnikow cukini jest wiecej, bardzo mnie to cieszy :-)
    A tarty i tarteletki z cukinia to prawie moja milosc.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)