sobota, 20 sierpnia 2011

Cukinia i feta



Dzis znow cukinia poszla pod noz. Poczatkowo planowalam z niej zrobic cos zupelnie innego, cos co nadaje sie na upalny dzien. Ale upal skonczyl sie wraz z wczorajsza burza. Tego lata upalnych dni jest tyle, ze mozna je policzyc na palcach. Naiwnie sadzilam, ze koncowka wakacji jednak bedzie pelna ciepla i slonca. Dzis mimo slonca bylo chlodno, bo wial wiatr, ktory sparawial ze mialam gesia skorke.
No coz, trzeba bylo na szybko wymyslic inne danie z cukini. Pomyslow w zanadrzu mam sporo, ale checi na stanie przy piecu juz duzo mniej. Bylo wiec szybko i prosto, moze nawet za prosto, ale lenistwo bierze gore nad ambicjami.



Placuszki z cukini z feta

skladniki
  • 2 cukinie
  • 100g pokruszonej fety
  • 2 jajka
  • 5 lyzek maki
  • 2 lyzki bulki tartej
  • pieprz, sol
  • 1 lyzka oregano
  • 1 lyzka koperku
  • 1 zabek czosnku

wykonanie:
Cukinie myjemy i scieramy na tarce o duzych oczkach, solimy. Odstawiamy na 30 minut by puscila sok. Odciaskamy ja.
Do cukini dodajemy pokruszona fete, jajka, make, bulke, czosnek przecisniety przez praske, ziola i pieprz. Ja nie dodalam juz soli, poniewaz ser jest wystarczajaco slony, a cukinia byla solona zaraz po starciu.
Wszystkie skladniki dokladnie laczymy i za pomoca lyzki wykladamy na patelnie z rozgrzana oliwa male placuszki. Smazymy z obu stron na zloty kolor.
Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatziki.
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Jak doskonale te smaki do siebie pasują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wersja jeszcze bardziej leniwa - upiec placek z cukinii i fety, nie trzeba nic smazyc, co zabiera jednak wiecej czasu :)))

    A u nas, jak pewnie i u Ciebie dziś ciepło i ładnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie szukałam przepisu na placuszki z cukinii.. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż się zaśliniłam :) niestety moi nie znoszą smażonych placków w żadnej postaci :(

    OdpowiedzUsuń
  5. W końcu w tym cała sztuka, żeby było szybko, leniwie i smacznie. :)
    A placek zawsze dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. oj dawno takowych placuszkow nie smazylam,a lubimy......lubimy :)
    Prosto jest zawsze dobre,a na bardziej skomplikowane tez przyjdzie czas,jak dzien bedzie krotszy i mniej sloneczny ...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wiosenka to polaczenie bylo bardzo dobre :-)

    Aniu pieczenie faktycznie jest bardziej lajtowe, ale z tym szykowaniem juz gorzej ;-)
    Wczoraj i dzis mamy cudne lato, oby tak dalej.

    Grazynko polecam te placuszki, ale tez pozostale z cukinia, ktore znajduja sie na blogu.

    Kaczka Dziwaczka a u nas wrecz odwrotnie, placuszki moglyby byc caly tydzien. Jednak trzeba ograniczac smazone potrawy ;-)

    Malgosiu ostatnio niestety stalam sie bardzo leniwa i nawet mi sie nie chce wymyslac szybkich potraw.

    Gosiu faktycznie w takie dni jak teraz szkoda czasu na gotowanie, zima to co innego.

    Milego dnia Wam zycze!

    OdpowiedzUsuń
  8. jedno z moich ulubionych cukiniowych dań, choć z fetą jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  9. O, wlasnie przeczytalam Twoj komentarz i 'przybieglam' popatrzec na Twoje placki :) Jakdla mnie polaczenie fety i cukinii jest idealne! Z oregano nie probowalam jeszcze, bedzie nastepnym razem ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam,ale musi byc pyszne.Sama takie zrobię,hmm tylko skąd wziąc cukinię.... W marketach nie widziałam tak owych.
    Dodaję tego pysznego bloga do obserwowanych:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Goraco polecam to polaczenie smakow. Cukinia jest bardzo wdzieczna do wszelkich eksperymentow.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)