środa, 22 sierpnia 2012

Jeżyny i krem budyniowy

  

Rok temu na naszym działkowym krzaku jeżyn nie było ani jednego owocu. Wszystko za sprawa fali mrozów, które przeszły przez Polskę w maju.
Tym razem nie było mrozu i choć pogoda czasem pozostawiała wiele do życzenia jeżyny obrodziły jak nigdy.


 Dla mnie najlepsze są takie prosto z krzaczka, ale ja w ogóle lubię owoce w ich naturalnej postaci. Nie gardzę jednak ciastami i deserami owocowymi.  Najbardziej lubię takie proste, szybkie w przygotowaniu słodkości. Toteż u mnie przepis łatwy i prawie ekspresowy. Na tyle szybki, ze Viki nie zdążyła wyjeść wszystkich jeżyn.
Na delektowanie się wyrobem końcowym nie trzeba więc czekać pól dnia, wszystko to kwestia schłodzenia kremu, ale i z tym można sobie poradzić.
Tarta jest jeszcze smaczniejsza gdy możemy zajadać się nią w miłym towarzystwie :-)

 
 
Tarta z jeżynami i kremem budyniowym

składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g jeżyn
  • 1 budyń waniliowy
  • 300ml mleka
  • 125ml śmietany kremówki
  • 1 utrwalacz do śmietany
  • 1 łyżka miodu

wykonanie:
Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy  Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później. Wtedy ciasto będzie cieńsze.. Za pomocą tępej strony noża robimy wzdłuż każdego boku ciasta nacięcie 1,5 cm od brzegu. Otrzymujemy w ten sposób ramkę, a środek ciasta nakłuwamy widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. W czasie pieczenia brzegi tarty ładnie urosną. Może się też podnieść środek ciasta, ale po upieczeniu lekko dociskamy go widelcem.
Ciasto należy wystudzić.

Krem: Budyń rozpuszczamy w 6 łyżkach mleka, dodajemy do niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.
W misce ubijamy kremówkę wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę. 
Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny..


Krem budyniowy można też wykorzystać do deseru. U mnie był to deser z jeżynami, ale można je zastąpić innymi owocami. Podana w przepisie ilość składników wystarcza na trzy porcje deseru więc ja podwoiłam je uzyskując w ten sposób 6 porcji. 
Uwaga: użyłam tylko jeden usztywniacz do śmietany.





7 komentarzy:

  1. Jaka pyszność! :) Z jeżynami i budyniem musi smakować rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jeżyny :)w tym roku działka niestety mi ich nie dała...

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam jeżyn, kiedyś po zbiorach w wiadrowych ilościach wyjadałam jeżyny garściami pycha! zazdroszczę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. myślę, że jeżyny idealnie komponują się z budyniowym kremem:)
    pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje Wam za mile komentarze

    Kasiu ja tez mialam dluga przerwe w jedzieniu jezyn i ciesze sie, ze mamy je na dzialce

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)