wtorek, 28 stycznia 2014

Kremowa tarta pomarańczowa


Dziś będzie słodko, bo czasami trzeba sobie osłodzić dzień. Może taki przepis powinnam zamieścić w poniedziałek, bo któż by nie chciał osłodzić sobie właśnie tego pierwszego dnia tygodnia, chyba przez większość z nas najbardziej nielubianego.
Ale jest wtorek, a ja z pewnych względów właśnie nie lubię wtorkowego przedpołudnia. Jest dla mnie pracowite i bardzo męczące Dlatego chwalę pod niebiosa chwile gdy wracam do domu i mogę choć przez moment odpocząć w fotelu z kubkiem gorącej herbaty i czymś tak pysznym jak ta tarta. A ponieważ sezon na pomarańcze jest w pełni to i ich smak jest wyjątkowy, a sama tarta cudnie kremowa. Czegoż można chcieć więcej?


Kremowa tarta pomarańczowa

składniki na ciasto:
  • 150 g mąki 
  • 25 g mielonych migdałów
  • 80 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

składniki na krem:
  • 5 pomarańczy
  • starta skórka z 1 limonki
  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru    
  • 3 żółtka
  • 4  łyżki mąki
  • 10 g masła
  • 1 łyżka białego rumu 

wykonanie
Składniki ciasta zagniatamy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Formujemy z niego kule lub plaski krążek, owijamy w folie by ciasto nie wyschło i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Ciastem wykładamy nasmarowaną masłem foremkę do tart. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180"C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia.

Dwie pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Zasypujemy je 25 g cukru, dodajemy skórkę z limonki i rum. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Żółtka mieszamy z mąką. Dodajemy mleko, resztę cukru, sok z pozostałych pomarańczy. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do chwili aż uzyskamy kremowy budyń. Ściągamy z ognia i dodajemy masło. Jeszcze raz na chwile stawiamy na ogniu i podgrzewamy masę przez około minute.
Gotową masę chwile przestudzamy i jeszcze ciepłą wylewamy na gotowe ciasto.
Na wierzchu układamy zamarynowane wcześniej pomarańcze. Pamiętamy by je odsączyć. Gdy masa wystygnie tarte odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.

9 komentarzy:

  1. cudeńko :) z pomarańczą jeszcze nie widziałam i nie kosztowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie, zapisuję przepis i na pewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. też jeszcze nie miałam okazji jeść z pomarańczą:) wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musiała smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten rum i pomarańcze - smak musi być niebiański
    z pozdrowieniami Karolciu, Ela

    OdpowiedzUsuń
  6. upiekłam, był przepyszny. gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdjęcia robią wrażenie! Zapisuję przepis i na pewno wkrótce wykorzystam :)
    Kulinarne ABC

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam Karolko :) Mam zamiar zrobić Twoją tartę, gdyż wygląda przepysznie :) NIe wiem tylko jakiej wielkości masz formę na tartę? Moja ma średnicę 29 cm. Pozdrawiam :) Ania

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj Aniu. Ta tarta to super wybór. mam nadzieję że się nie zawiedziesz.
    Moja foremka do tarty ma średnicę 28 cm

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)