czwartek, 25 października 2007

MAKARON CARBONARA

Obiad w stylu szybkie i proste gotowanie



skladniki:
makaron
boczek wedzony okolo 20 dkg
2 male cebule lub 1 duza
smietana
pieprz, natka pietruszki



Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Na patelni podsmazamy boczek pokrojony w kostke, w polowie smazenia dodajemy do niego pokrojona w kostke cebulke i smazymy az sie zeszkli, a boczek sie do konca wysmazy. Dodajemy smietane, mieszamy i sos gotowy.
Przyprawiamy pietruszka i pieprzem. Sol jest zbedna poniewaz sos i tak jest juz wystarczajaco slony od wysmazonego boczku.

Makaron po odcedzeniu dodajemy do sosu i mieszamy delikatnie. I gotowe.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. proponuję sos zaciągnąć mąką jest wtedy bardzie gęsty....a smak boczku...niebo w g....!

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm może troszke głupie pytanie ale ja dopiero rozpoczynam karierę kulinarną :P
    ta śmietana to jaka? 18%? 30%?
    będę wdzięczna za odpowiedz :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uzywam smietany 18%

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)