Upieczenie tradycyjnego sernika z twarogu we Francji graniczy niemal z cudem. W kraju serow nie znajdziecie twarogu w sklepie. Mozna spotkac sery twarogopodobne, ale przed pieczeniem nalezy odciskac je z wody albo bawic sie w inne zabiegi.
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8wHSjnGh3dKJ8IIDXCnA8jLkwPV4GAIA_0xwmpMT5d3joKRXgZLRQXy29QgqilCrn6xEVJtMR9Tk7z2giKs5vQaTekabCYCUNAx47VPQdc6PhXEY2B1rTrqyC51_re-F8cITwvNAGW_0/s280/SERNIK+NA+KRUCHYM+SPODZIE+2.jpg)
Sernik na kruchym spodzie
skladniki na ciasto
wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke
skladniki na mase serowa
mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta
pieczemy okolo 40 minut w temp 180°
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzALzamBjGOLGma7wQ7RlHnSPzSCsIDtjKb5_hlnYNqppAtvEtTojs_Al49llA7Q1f7XET1pElhOXSClWsGN98yzoBWC184dI54HiIWYTH7JBo7nVbuzLKtYJOwtqmb9kIVmiVD7Upbtg/s280/SERNIK+NA+KRUCHYM+SPODZIE+4.jpg)
Rozwiazaniem dla spragnionych sernika moze byc taki sernik jak moj, z serkow homogenizowanych :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi8wHSjnGh3dKJ8IIDXCnA8jLkwPV4GAIA_0xwmpMT5d3joKRXgZLRQXy29QgqilCrn6xEVJtMR9Tk7z2giKs5vQaTekabCYCUNAx47VPQdc6PhXEY2B1rTrqyC51_re-F8cITwvNAGW_0/s280/SERNIK+NA+KRUCHYM+SPODZIE+2.jpg)
Sernik na kruchym spodzie
skladniki na ciasto
- 2.5 szklanki maki
- 3/4 kostki margaryny - stopic
- 3/4 szklanki cukru
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzeczki kakao
- 2 zoltka
wszystko razem wyrobic tak jak kruszanke
skladniki na mase serowa
- 3 serki homo po 200g
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny - stopic
- 1 budyn smietankowy
- 2 bialka ubite na sztywno
mieszamy razem serki, cukier i budyn, dodajemy rozpuszczona margaryne i na koncu ubite bialka, czesc ciasta wykladamy na tortownice, ja robie w proporcjach 2/3 na spod, 1/3 na gore albo nawet duzo mniej, na czesc ciasta wylewamy mase serowa, a nastepnie przykrywamy to reszta ciasta
pieczemy okolo 40 minut w temp 180°
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjzALzamBjGOLGma7wQ7RlHnSPzSCsIDtjKb5_hlnYNqppAtvEtTojs_Al49llA7Q1f7XET1pElhOXSClWsGN98yzoBWC184dI54HiIWYTH7JBo7nVbuzLKtYJOwtqmb9kIVmiVD7Upbtg/s280/SERNIK+NA+KRUCHYM+SPODZIE+4.jpg)
Jeśli mogę zapytać, jak się nazywa serek homogenizowany we Francji? Jaki jest najlepszy? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMasp serek homogenizowany to fromege blanc. Nie mam jakis szczegolnych upodoban gdy o ten ser chodzi i kupowalam zawsze taki zwykly pod szyldem marketu.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witam, te serki to mają być naturalne czy mogą być waniliowe? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNormalnie maja byc naturalne, ale nic nie stoi na przeszkoadzie zeby byly waniliowe. Tylko wtedy radze dodac budyn waniliowy zamiast smietankowego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Witaj : ) mam ochotę zrobić sernik z Twojego przepisu, mozesz mi tylko powiedzieć ile gram miały Twoje serki? Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńMysiu serki maja po 200g.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dziękuję bardzo : ) i zapraszam do mnie, bo dzisiaj na pewno upieke sernik z Twojego przepisu. pieczarkamysia.blox.pl
OdpowiedzUsuńMysia bardzo dziekuje za zaproszenie :)
OdpowiedzUsuńCzy budyń ma być przygotowany (czyli gotowy jak do jedzenia według przepisu na opakowaniu) czy ma być w proszku ?
OdpowiedzUsuńBudyn ma byc sypiki, prosto z opakowania nalezy go polaczyc z reszta skladnikow.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Sernik obłędny, bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńKarolka jaka dodajesz margaryne do tego sernika?
OdpowiedzUsuńDodaje Palme.
OdpowiedzUsuńaaa... myslalam ze masz jakas sprawdzona margaryne we Francji
OdpowiedzUsuńTeraz juz mieszkam w Polsce wiec automatycznie zmienilam produkty. Nie pamietam dokladnie jaka margaryne uzywalam weFrancji, bo troche czasu juz mienelo. Na poczatku kupowalam taka z Lidla, ale potem to juz nie pamietam.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Witam! Jaka wielkość tortownicy?
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńtortownica 26 cm
Czy ciasto po wyrobieniu włożyć do lodówki czy odrazy na forme
OdpowiedzUsuńCiasto wykładamy od razu na blaszkę. smacznego!
OdpowiedzUsuńHejka ide go zrobić bo wygląda przepysznie😉
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto należy rozwałkować aby wyłożyć na blachę?
OdpowiedzUsuńCiasta nie wałkujemy przed wyłożeniem na blachę.
OdpowiedzUsuń