wtorek, 16 listopada 2010

Co zjesc w pracy?




To pytanie nurtuje mnie bardzo czesto i za kazdym razem zachodze w glowe co moglabym uszykowac do pracy np. mojemu Ukochanemu.
Takiego problemu nie bylo we Francji, tam zwyczajnie byla przerwa obiadowa i czasami udalo sie zjesc nawet dwudaniowy obiad. Co prawda nie lubilam tej przerwy i czesto bylam zla, ze przez to wydluza sie czas spedzony poza domem.
W Polsce takiej przerwy nie mamy. Sa za to inne mozliwosci: jest np. kuchnia, w ktorej mozna cos odgrzac; lodowka, w ktorej da sie cos przechowac.
Kanapki? O nie, kanapki to ostatecznosc!
Gdy mam duzo czasu i wene tworcza wymyslam cos na cieplo. Jednak o natchnienie w listopadowe popoludnia bardzo trudno. Ciemnosc za oknem nie sprzyja tworczemu mysleniu, wrecz dobija. Nie mozna wiec liczyc na wyszukane obiadki. Wtedy sprawdzaja sie rozgrzewajace zupki-kremy lub salatki.
Dzis wiec zapraszam na szybka salatke ryzowa z curry. Jest dobra nie tylko do pracy ;)



Salatka ryzowa z curry

skladniki:
  • 1 woreczek ryzu (takiego co sie nie klei)
  • 1 czerwona papryka
  • peczek szczypiorku
  • garsc rodzynek
  • 1 mala puszka kukurydzy
  • kawalek wedzonego kurczaka lub zamiennie zolty ser wedzony (ja daje na oko, ale mysle, ze 150g wystarczy)
  • majonez
  • curry
  • sol, pieprz

wykonanie:
Ryz najlepiej ugotowac na sypko. Po wystudzeniu dodajemy do niego pokrojona w kostke czerwona papryke, kukurydze z puszki, posiekany szczypiorek, garsc rodzynek oraz pokrojnego w kostke kurczaka wedzonego lub wedzony ser zolty.
Ja tym razem uzylam wedzonej mocarelli, ktora sprawdza sie idealnie, ale mozna uzyc innego sera wedzonego.
Calosc doprawiamy sola, pieprzem i curry. Skladniki laczymy za pomoca majonezu.
Ilosci wedlug upodoban wlasnych lub od ilosci skladnikow. Ryzu i dodatkow mozna dac wiecej gdy sie chce zrobic salatke dla gosci.
Salatke najlepiej odstawic na godzinke by smaki sie "przegryzly"
Smacznego!


16 komentarzy:

  1. fajny pomysł na sycącą sałatkę, i ten kolor;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka salatka to pyszna rzecz :) Na pewno niejedna osoba w pracy pozazdrosiclaby Ci takiego jedzonka. Bo kanapki sa nudne. I jak dla mnie zbyt zapychajace :) A taka salatka to jest cos :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna salatka:) chetnie bym pojadla:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie poproszę o więcej przepisów do-pracowych. Cierpię na wieczny zanim weny. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że takie połączenie składników to coś idealnego dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. U nas jednak rządzą kanapki;) Przynajmniej u mojego M. , ja zabieram sobie serki itp.
    A sałatka wygląda apetycznie, nawet bardzo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Panno Malwinno to jest jedna z moich ulubionych salatek i robie ja od lat. kolorek dodaje jej uroku.

    Majka ja lubie salatki do pracy i lubie je jesc na raty. Kanapki to ostatecznsc.

    Antkomatka na blogu jest kilka salatek, ktore beda sie nadawaly do pracy. Goraco je polecam. Sama przetestowalam kilka z nich wlasnie w biurowych warunach.
    W miare mozliwosci bede dodawac kolejne przepisy.

    Shinju ciesze sie :)

    Majana kiedys tez zywilam sie kanapkami lub jogurtami/serkami, ale z wiekiem mi sie zmienilo ;)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aga przepraszam ominelam Twoj wpis.
    Salatke oczywiscie polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o mniam! Zrobię, bo urzekła mnie wyglądem , no i lubie takie proste dania- są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. az glod poczulam w tej chwili...pysznie wyglada i super skladniki ma!!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I git. Zabieram jutro w pudełku do pracy! :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorota20w bardzo dziekuje :)

    Wielgasia zastanawiam sie czy zrobilas juz ta salatke i jak smakowala?

    Karino zrobilas? Dobra byla?

    Gosiu czesto sama glodnieje na widok fotek.

    Dragonfly i jak sprawdzila sie w pracy?

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam, oczywiście!U mnie chyba solidnie sypnęło mi się curry, ale mój M lubi, więc chwalił. A nie miałam szczypiorku więc zrobiłam z listkami kolendry i pietruszką- polecam, bo też smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo musze sprobowac z ta kolendra, tez moze fajnie smakowac :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)