wtorek, 22 marca 2011

Francuskie kwadraty na przekaske



Myslalam, ze z nadejsciem cieplejszych i dluzszych dni bede miala wiecej czasu, a tu sie nagle okazuje, ze czas plynie z taka zawrotna szybkoscia, ze zaniedbuje wiele spraw. Z przerazeniem odkrylam, ze w marcu zamiescilam tylko jeden wpis. Jest to rownoznaczne z tym, ze w mojej domowej kuchni malo sie dzieje. Znow gotuje dobrze nam znane i szybkie potrawy. Nuda!
Postanowilam cos temu zaradzic, co nagle okazalo sie byc dla mnie dosc trudne. Mam wrazenie, ze dopadlo mnie wiosenne przesilenie i na nic nie mam sily ani ochoty.
Zniknelam jednak w kuchni w celu przygotowania szybkiej przekaski. Niedlugo w miejsce tych mniej zdrowych i bardziej kalorycznych pojawia sie chrupiace mlode marchewki, ogorek czy w koncu soczyste pomidory. Czekam na nie z utesknieniem, a poki co zadowalam sie ulubionym ciastem francuskim.



Szybkie "kanapki" z ciasta francuskiego i parowek

skladniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • pol czerwonej papryki
  • kilka oliwek
  • 6 parowek cienkich
  • 100g tartej goudy
  • kilka galazek tymianku
  • opcjonalnie ketchup

wykonanie:
Papryke myjemy i kroimy w kosteczke. Oliwki w talarki.
Ciasto francukie dzielimy na kwadraty. Ja podzielilam je na 8 kawalkow. Ostrzem noza robimy na kazdym z nich ramke okolo 1cm. Jesli lubimy mozemy posmarowac kazdy kwadrat odrobina ketchupu, ale nie jest to konieczne.
Parowki przecinamy na pol i jeszcze raz na pol po dlugosci. Na kazdym kawalku ciasta ukladamy po 3 tak przeciete parowki. Posypujemy je papryka i oliwkami, a na koniec startym serem.
Zapiekamy w piekarnku nagrzanym do 200°C przez okolo 20 minut. Trzeba sprawdzac by ciasto sie nie spalilo.
Przed podaniem posypujemy calosc swiezym tymiankiem.
Smacznego!

16 komentarzy:

  1. Świetne te francuskie kanapki:) Szybkie do przygotowania i pyszne:)
    Pozdrowienia Karolciu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna wersja ciastek francuskich w wersji wytrawnej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie. Ja ostatnio robiłam trójkąty. Uwielbiam ciasto francuskie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurczę, ciasto francuskie podchodzi mi tylko na słodko. Szkoda, bo te kanapki wyglądają bardzo fajowo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Idealny pomysł na imprezę ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjne kanapeczki! Poproszę jedną taką teraz jeszcze przed obiadkiem na przystawkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie przekąski - pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo lubię takie szybkie i apetyczne przekąski;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Majanko "kanapeczki" szybko sie robi, a to czasem sie przydaje.

    Turlaczek zgadzam sie. Ja lubie takie wytrawne przekaski.

    Ag Pe ja tez z tych co bardzo lubia ciasto francuskie.

    Dragonfly wielka szkoda, ze nie lubisz wytrawnej wersji ciasta francuskiego, ta daje tyle mozliwosci.

    Agnieszka w mniejyszm wydaniu na impreze jak znalazl :-)

    Tili prosze poczestuj sie

    Shy tak to zawsze jakas mila odmiana.

    Mimimama :-)

    Atinko ja tez

    Panno Malwino witaj w klubie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. lubie takie francuskie przekaski, a Twoje tak smakowicie wygladaja:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zdecydowany faworyt to ciasto francuskie :] zawsze można wyczarować z niego mnóstwo fajnych rzeczy i to w niedługim czasie.
    Super przekąski, u mnie to tak zwane przekąski na "zapchaj dzióba"

    OdpowiedzUsuń
  12. Extra!!! piekne,proste i niewatpliwie pyszne!!!
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aga z ciastem francuskim jest o tyle fajnie, ze mozna za kazdym razem wyczarowac inna, fajna przekaske.

    Fiolunka zgadzam sie z Toba w 100% i wlasnie dlatego tak kocham ciasto francuskie :-)

    Gosiu dziekuje

    Sabienne :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. faworyt!!! myslaam,z e parowk nie pasuja do ciasta francuskiego. ostatamnio mialam occhote na parowki, psozlam do skepu kupial premium od henryka kani! zrobilam te danie i jestem w sozku:)!!! pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)