niedziela, 1 maja 2011

Po swiatecznie



Choc w kalendarzu juz maj ja ciegle jeszcze pozostaje w swiatecznej atmosferze kwietnia. Przez miniony tydzien nie znalazlam czasu by napisac tu cokolwiek, dlatego z lekkim opoznieniem dziele sie przepisem na pyszna babke.
Przed Wielkanoca poszukiwalam idealnej babki. W moim piekarniku wyrastaly rozne, duze i male, ale zadna nie zaslugiwala na miano babki swiatecznej. Ta, ktora w koncu zagoscila na naszym stole z powodzeniem moze byc wypiekana i na codzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic Wam do popoludniowej herbatki.
Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok.



Czekoladowa babka z dzemem

skladniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki kwasnej smietany ( dalam 180ml)
  • 1 lyzeczka sody
  • 1 sloik dzemu agrestowego (dalam porzeczkowy)
  • 100g gorzkiej czekolady

wykonanie:
Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie po kolei make, dzem i smietane z soda.
Na koncu dodajemy rozpuszczona w kapieli wodnej i przestudzona czekolade.
Wszystko mieszamy i wylewany do foremki nasmarowanej tluszczem.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po 20 minutach zwiekszamy temperature do 180°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu babke dekorujemy czekolada.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Jaka fajna ta babka! Musi być smaczna. Takiej jeszcze nie jadłam.

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie ta babka,ciekawy przepis.Z dzemem pieklam tylko murzynka,ale skoro calej rodzince smakowal,to pewnie i ja sie na nia skusze!:)
    Pozdrawiam cieplo!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O taka babeczka musi być pyszna:) mówisz, że lepiej z czekoladą ..., no niektóre babki tak maja, choć u mnie w domku najchętniej jadają właśnie z lukrem;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajna ta babeczka;) zapisuję przepis by wypróbować za rok (choć i może wcześniej bo mój Luby babki uwielbia) ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. czakoladowa i z dzemem, to musi byc pyszna babeczka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Babeczka jest bardzo urokliwa również z lukrem. Takie ciasta lubię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekna! Bardzo lubie ciasta z dodatkiem dzemu za ich wilgotne, mieciutkie wnetrze. Zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majanko babka fajna, bo wilgotna, polecam.

    Kaiserka ja tez do tej pory tylko murzynka robilam z dzemem, ta babka to byla wielka proba. smakowala fajnie.

    Atinko ja zrobilam ta z lukrem i potem zalwalam. Zdecydowanie czekolada lepiej tu pasowala.

    Panno Malwino mam nadzieje, ze babka nie bedzie az tak dlugo czekac by ja wyprobowac.

    Asia dziekuje

    Aga owszem byla smaczna

    Dorota :-)

    Wielgasia zauwazylam, ze ostatnio ja tez gustuje w takich ciastach.

    Bea uwielbiam wilgotne ciasta. Tego przepisu dlugo szukalam i nie zawiodlam sie.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)