Choc w kalendarzu juz maj ja ciegle jeszcze pozostaje w swiatecznej atmosferze kwietnia. Przez miniony tydzien nie znalazlam czasu by napisac tu cokolwiek, dlatego z lekkim opoznieniem dziele sie przepisem na pyszna babke.
Przed Wielkanoca poszukiwalam idealnej babki. W moim piekarniku wyrastaly rozne, duze i male, ale zadna nie zaslugiwala na miano babki swiatecznej. Ta, ktora w koncu zagoscila na naszym stole z powodzeniem moze byc wypiekana i na codzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic Wam do popoludniowej herbatki.
Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok.
Przed Wielkanoca poszukiwalam idealnej babki. W moim piekarniku wyrastaly rozne, duze i male, ale zadna nie zaslugiwala na miano babki swiatecznej. Ta, ktora w koncu zagoscila na naszym stole z powodzeniem moze byc wypiekana i na codzien i od swieta. Czekoladowa, wilgotona z lekkim porzeczkowym posmakiem, jednym slowem pyszna. Tak wlasnie okreslila ja moja rodzina choc moze nie byla tak idealna jak tego oczekiwalam. Z czystym sumieniem moge ja jednak polecic Wam do popoludniowej herbatki.
Niestety polukrowalam ja tradycyjnym lukrem zamiast czekolada i odebralam jej caly urok.
Czekoladowa babka z dzemem
skladniki:
wykonanie:
Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie po kolei make, dzem i smietane z soda.
Na koncu dodajemy rozpuszczona w kapieli wodnej i przestudzona czekolade.
Wszystko mieszamy i wylewany do foremki nasmarowanej tluszczem.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po 20 minutach zwiekszamy temperature do 180°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu babke dekorujemy czekolada.
Smacznego!
skladniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka margaryny
- 2 szklanki maki
- 1/2 szklanki kwasnej smietany ( dalam 180ml)
- 1 lyzeczka sody
- 1 sloik dzemu agrestowego (dalam porzeczkowy)
- 100g gorzkiej czekolady
wykonanie:
Margaryne ucieramy z cukrem na pulchna mase. Dodajemy jajka, a nastepnie po kolei make, dzem i smietane z soda.
Na koncu dodajemy rozpuszczona w kapieli wodnej i przestudzona czekolade.
Wszystko mieszamy i wylewany do foremki nasmarowanej tluszczem.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C. Po 20 minutach zwiekszamy temperature do 180°C.
Po upieczeniu i wystudzeniu babke dekorujemy czekolada.
Smacznego!
10 komentarzy:
Jaka fajna ta babka! Musi być smaczna. Takiej jeszcze nie jadłam.
Pozdrowienia:)
Podoba mi sie ta babka,ciekawy przepis.Z dzemem pieklam tylko murzynka,ale skoro calej rodzince smakowal,to pewnie i ja sie na nia skusze!:)
Pozdrawiam cieplo!:)
O taka babeczka musi być pyszna:) mówisz, że lepiej z czekoladą ..., no niektóre babki tak maja, choć u mnie w domku najchętniej jadają właśnie z lukrem;)))
bardzo fajna ta babeczka;) zapisuję przepis by wypróbować za rok (choć i może wcześniej bo mój Luby babki uwielbia) ;)
z lukrem jest ładnie!
czakoladowa i z dzemem, to musi byc pyszna babeczka:)
Smakowicie wygląda
Babeczka jest bardzo urokliwa również z lukrem. Takie ciasta lubię.
Piekna! Bardzo lubie ciasta z dodatkiem dzemu za ich wilgotne, mieciutkie wnetrze. Zapisuje :)
Majanko babka fajna, bo wilgotna, polecam.
Kaiserka ja tez do tej pory tylko murzynka robilam z dzemem, ta babka to byla wielka proba. smakowala fajnie.
Atinko ja zrobilam ta z lukrem i potem zalwalam. Zdecydowanie czekolada lepiej tu pasowala.
Panno Malwino mam nadzieje, ze babka nie bedzie az tak dlugo czekac by ja wyprobowac.
Asia dziekuje
Aga owszem byla smaczna
Dorota :-)
Wielgasia zauwazylam, ze ostatnio ja tez gustuje w takich ciastach.
Bea uwielbiam wilgotne ciasta. Tego przepisu dlugo szukalam i nie zawiodlam sie.
Prześlij komentarz