Maj to na prawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania.
Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale do popoludniowej herbaty lub podwieczorku na lonie natury.
Ciasto z rabarbarem i Amaretto
skladniki:
- 300g rabarbaru
- 200g maki
- 170g cukru + 20g
- 3 jajka
- 3 lyzki Amaretto
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100ml oliwy
- cukier puder do posypania
wykonanie:
Rabarbar kroimy na kawalki, wykladamy na blaszke, posypujemy 20g cukru i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10 minut.
Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy oliwe i Amaretto. Do masy jajecznej dosypujemy make wymieszana z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Calosc energicznie mieszamy.
Foremke keksowke wykladamy papierem do pieczenia i wykladamy do niej czesc ciasta. Na ciasto kladziemy czesc rabarbaru i przykrywamy reszta ciasta. Na wierzch kladziemy reszte owocu.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut, a nastepnie zmniejszamy temperature do 180°C i pieczemy ciasto kolejne 30 minut. Sprawdzamy za pomoca drewnianego patyczka czy ciasto sie upieklo.
Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
przepiękne, apetyczne ciasto. dla mnie bomba!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Fantastyczny przepis:) Uwielbiam rabarbar i robię z nim co się da:) Oczywiście króluje u mnie ciasto z rabarbarem . Pyszności:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto! Super przepis!
OdpowiedzUsuńKocham ciasta z rabarbarem. Twoje wygląda przepysznie no i podoba mi się dodatek amaretto:)
OdpowiedzUsuńPozdrówki:)
Fajne takie puszyste ,ja też dziś piekę na jutro oprócz tortu dla mojego Jasia bo bardzo lubi a jutro kończy 3 latka :)
OdpowiedzUsuńMaj byłby cudowny, nawet gdyby zabrakło tych wszystkich pachnących cudowności. :D W końcu to MAJ! Prawda Karolko? ;-)
OdpowiedzUsuńprzez oliwę masz na myśli oliwę z oliwek? czy chodzi o zwykły olej roślinny? Ciast z oliwą jeszcze nie robiłam - wydawało mi się, że oliwa jest zbyt gorzka. Do ciast daję rzepakowy, bo nie ma smaku i przy okazji jest najzdrowszy.
OdpowiedzUsuńGruszko w przepisie byla oliwa z oliwek, ale ja dalam oliwe uniwersalna, bo akurat innej nie mialam.
OdpowiedzUsuńMalgosiu z tym majem zgodze sie w 100%
pozdrawiam Was goraco