niedziela, 24 lutego 2013

Czekoladowy tort z wiśniami

 

 Tegoroczny "Czekoladowy weekend" zbiegł się w czasie z imieninami mojej Mamy. Z tej właśnie okazji tort, który przygotowałam dla Mamy był mocno czekoladowy. Mimo postanowienia, że ograniczę słodycze jakoś nie mogłam mu się oprzeć. Może to po prostu wina czekolady, którą kocham, a może najzwyczajniej w świecie ja nie potrafię żyć bez słodyczy ;-)
Z czystym sercem polecam więc ten tort wszystkim łasuchom.



Czekoladowy tort z wiśniami

biszkopt tradycyjnie z tego przepisu

składniki na masę
  • mały słoik wiśni
  • 500 g mascarpone
  • 2 śmietany kremówki po 250 ml każda
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • cukier puder
  • 30 g masła

do dekoracji
  • wiśnie (16 sztuk)
  • wiórki czekoladowe

wykonanie:
Biszkopt pieczemy według przepisu, a następnie przecinamy na 3 krążki.
Górny krążek kładziemy na talerzu i teraz on stanowi podstawę tortu. Spinamy go obręczą tortownicy.
W kąpieli wodnej roztapiamy 100 g czekolady.
Kremówkę ubijamy mikserem z cukrem pudrem, ilość zależny od upodobań. Ja nie dodaje za dużo cukru, gdyż nie lubię mocno słodkich kremów. Odkładamy 5 łyżek kremówki do masy czekoladowej. Następnie dodajemy do śmietany mascarpone, ubijamy parę sekund i dodajemy do przestudzonej czekolady.
100 g pozostałej czekolady roztapiamy z masłem w kąpieli wodnej, dodajemy do niej odłożoną wcześniej kremówkę (5 łyżek) Mieszamy. Masę czekoladową łączymy z wiśniami i wylewamy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem biszkoptu, na który wykładamy cześć masy czekoladowa z serka mascarpone. Przykrywamy górnym biszkoptem. Pozostałą masą dekorujemy górę i boki tortu..
Wykańczamy dekoracje posypując boki wiórkami czekolady, a na górze robimy dekoracje za pomocą szprycy wyciskając wzory z kremu, układamy wiśnie, a środek posypujemy wiórkami czekolady.
Tort przechowujemy w lodówce.






32 komentarze:

  1. Przepiękny, cudowny tort z wiśniami. Och, ubóstwiam!
    Pozdrowienia i wszystkiego najlepszego dla Mamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort, a jak czekoladowy to jeszcze w dodatku pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Majanko w imieniu Mamy slicznie dziekuje.

    Ciesze sie z pochwal dla tortu :-)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie! Chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem, choć powinnam ograniczać słodkie, ale temu tortowi bym nie przepuściła:) Pyszności :)
    Bardzo się cieszę, ze przyłączyłaś się do zabawy :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem po pierwszym kawałku i tort jest obłędny! Dziękuje za świetny przepis:)Wesołych świat;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsza warstwa tortu (masa czekoladowa) jest płynna prawda? Czy nie zacznie się ona wylewać kiedy będę chciała posmarować boki tortu kremem?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy tort można jeszcze dodatkowo przełożyć dżemem wiśniowym a biszkopt nasączyć kakaem?

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta plynna czekolada nie jest az tak lejaca by wyplynala przy dekorowaniu bokow tortu. Ona zostaje w srodku, jest przygnieciona biszkoptem i o ilie nie bedzie sie mocno tego biszkoptu dociskac to czekolada nie wyplynie.

    Tort mozna oczywiscie wzbogacic o warstwe dzemu, mozna tez namoczyc biszkop np alkoholem. Jesli ma byc to kakao to musi byc go malo by ciasto nie rozmieklo.
    Mysle, ze wszystkie dodatki do biszkoptu zaleza od naszej fantazji i pomyslowosci.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozumiem, że jak będę chciała dekorować tort to mogę zdjąć obręcz tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokladnie tak. Ja zawsze robie tak samo. Sciagam obrecz i dekoruje boki tortu i gore. Nigdy mi nic nie wyplywalo bokiem.
    Powodzenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wczoraj zrobiłam z okazji urodzin i dnia ojca. Cukru dałam bardzo mało, więc w smaku dominowało kakao z gorzkiej czekolady, ale był bardzo dobry :) Wszystkim smakował, również dlatego, że masa jest 'lekka' i delikatna:)Super przepis, chętnie skorzystam również z innych :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze bardzo się cieszę gdy ktoś przyrządza coś z mojego przepisu i jest zadowolony z efektu końcowego.
    Oczywiście polecam też inne torty i nie tylko.
    Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Co rozumieć przez słoik wiśni?-kompot, dżem?

    OdpowiedzUsuń
  14. Chodzi o wiśnie w kompocie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super wygląda:)!! Planuję zrobić, ale mam jedno pytanie:"Masę czekoladową łączymy z wiśniami" tzn. że masę czekoladową łaczymy z małym kompotem z wiśni czy tylko z wiśniami z tego kompotu?

    OdpowiedzUsuń
  16. Masę czekoladową łączymy z samymi wiśniami. Wiśnie odsączamy, kompot jest nam nie potrzebnym zużywamy same wiśnie.

    pozdrawiam i życzę udanych wypieków

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ubijamy smietany kremowki to od razu te dwie po 250ml i czy do dekoracji góry i bokow to jest śmietana z czekolada a nie z serkiem?

    OdpowiedzUsuń
  18. Za jednym razem ubijamy obie śmietany, oszczędzamy sobie pracy. Jak już ubijemy śmietanę to zanim dołożymy do niej serek odkładamy 5 łyżek, które dodamy do drugiej porcji rozpuszczonej czekolady - będzie do masy czekoladowej. Całą śmietanę łączymy z mascarpone, a potem z pierwszą porcją czekolady. Tą śmietana posłuży do przełożenia tortu i do dekoracji boków i góry. Trzeba sobie ją podzielić żeby starczyła.

    Mam nadzieję, że te moje wyjaśnienia są zrozumiałe.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie, czy mogę posypać tort po wierzchu startymi migdałami? Nie zepsuje to smaku? :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tort jest mocno czekoladowy z wiśniami i myślę, że migdały doskonale tu pasują, tym bardziej, że nie ma więcej smaków.

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękuję bardzo. Upiekłam sobie tort na urodziny. Przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis brzmi zachecajaco, jutro zabieram sie za niego. Mam nadzieje ze moge liczyc na wyjasnienia jesli takowe sie pojawia 😁

    OdpowiedzUsuń
  23. Oczywiście w razie potrzeby służę radą i pomocą. Jutro jednak cały dzień jestem poza zasięgiem internetu.

    Powodzenia, tort jest łatwy i pyszny.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy konieczne jest zrobienie dwóch mas? Czy wystarczyłaby masa na bazie kremówki i mascarpone z czekoladą? Chodzi mi o to co jest takiego szczególnego w tej masie z czekolady z odrobiną kremówki (5 łyżek) co by przemawiało za tym, żeby ją wykonać? Tort będzie mniej wyrazisty lub bardziej mdły w razie jej braku?
    Pozdrawiam, Dominika

    OdpowiedzUsuń
  25. Oczywiście można zrobić tylko jeden rodzaj masy. Ja zrobiłam dwie, bo chciałam żeby tort był urozmaicony. Każda masa inaczej smakowała, ta z czekoladą zawierała wiśnie, to połączenie jest bardzo dobre - klasyczne. Jeśli zrezygnuje Pani z tej masy czekoladowej to proponuję chociaż dodać wiśnie do tej masy z mascarpone. One wprowadzają taki element odświeżający.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam ten tort na roczek Synka. Jest przepyszny! Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Goście byli zachwyceni i nikt nie chciał uwierzyć, że to nie kupny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Fantastyczna wiadomość. Bardzo się cieszę, że tort się udał i smakował. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepyszny wyszedl!!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Ostatnio to jeden z popularniejszych przepisów. Bardzo się cieszę, że wyszedł.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo dziękuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)