Idzie jesień, czuje ją każdego dnia. Zimne poranki, krótsze dni i deszcz, który ostatnio towarzyszy nam prawie cały czas.
Lubicie jesień? Ja lubię, choć nie tą zimną i deszczową. Czekam na tą Złotą Polską, pełną pięknych barw. Na spacery po parku brodząc w stertach pożółkłych liści. Właśnie taką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza.
Lubię tez wędrówki na targ, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego po troszku, a potem martwię się kiedy my to przejemy. Jak dziecko w sklepie ze słodyczami, na targu zapominam o zdrowym rozsądku.
Ostatnio pośród moich warzywnych zakupów znalazł się tez por, tyle że tradycyjnie w nadmiarze. Kilka dni więc było pod znakiem pora :-)
Rolada z indyka z nadzieniem z pora
składniki:
- 1 pierś indyka
- 2 pory
- 150 g boczku wędzonego
- papryka chili
- sól, pieprz
- 1 cebula
wykonanie:
Pory myjemy i po osuszeniu białe i zielone części bez liści kroimy w krążki, boczek kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy boczek i podsmażamy go przez chwile. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy do niego por. Podsmażamy aż por stanie się miękki. Doprawiamy pieprzem i chili. Poniewaz boczek sam w sobie jest słony to sól jest niepotrzebna.
Mięso rozbijamy na grubość około 1cm, doprawiamy lekko solą. Rozprowadzamy na mięsie por z boczkiem i zwijamy w rulon. Brzegi spinamy wykałaczkami.
Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladę z każdej strony, dorzucamy posiekaną cebulkę i dusimy ją razem z mięsem, od czasu do czasu podlewamy wodą. Mięso dusimy do chwili gdy będzie dokładnie ugotowane.W tym czasie nadmiar płynu powinien odparować by powstał sos, który ewentualnie możemy zagęścić mąką.
Bardzo smaczna roladka. Zachęcające zdjęcia.:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
lubie takie wyraziste smaki, sa wlasnie najlepsze, dodalam bockzu od kani i powiem tyle,z e byl OK. Poza tym roladka bardzo fajna:)
OdpowiedzUsuń