piątek, 22 października 2010

Dyniowe szalenstwo



Jakis czas temu do mojej kuchni zawitala dynia. Podobnie jak latem cukinia, tak teraz dynia zdominoala moje gotowanie. Wszystko za sprawa upraw mojej sasiadki. Dynie w Jej ogrodzie obrodzily w tym roku jak nigdy dotad. Ten urodzaj sprawil, ze zostalam obdarowana kilkoma okazami.
Na otwarcie sezonu dyniowego zaserwowalam pyszna zupe, ta sama, od ktorej zaczela sie moja przygoda z tym cudownym warzywem.
Przez caly ubiegly tydzien gotowalam dyniowe rarytasy, ktore moja rodzina juz dobrze poznala w poprzednich latach. Ale apetyt rosnie w miare jedzienia, nic wiec dziwnego, ze zapragnelam czegos nowego. I tak na otwarcie corocznego Festiwalu dyni organizowanego przez Bee przygotwalam pyszne pierogi. Do ostatniej chwili nie bylam pewna jaki powinien byc farsz, ktorego uzyje, i jak to czesto u mnie bywa stal sie on dzielem przypadku. Zanim zaczelam nadziewac moje pierozki tradycyjnie powyjadalam nieco z miski tej pomaranczowej, smacznej papki. Nie martwilam sie jednak, ze mi jej zabraknie, bo akurat tym razem farszu zrobilam wiecej niz ciasta na pierogi.
To co zostalo nastepnego dnia zmienilam w sliczne i smaczne placuszki. Dorzucilam tylko kilka skladnikow niezbednych do upieczenia ksztaltnych placuszkow.
Jak widac nic sie nie zmarnowalo, a rodzina byla wrecz zachwycona takim menu.



Pierogi z dynia

skladniki
Przepis na ciato pochodzi stad. Do wyrobienia ciasta tym razem uzylam maki krupczatki.

farsz
500g ziemniakow
1kg miaszu z dyni
0,5 szklanki tartego parmezanu
sol, pieprz
galka muszkatalowa
1 cebula

wykonanie:
Ciasto przygotowujemy wedlug przepisu. Walkujemy i wycinamy za pomoca szklanki krazki, ktore napelniamy farszem.
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu przepuszczamy przez praske.
Cebulke kroimy w kostke i podsmazamy, nastepnie dodajemy ja do ziemniakow.
Obrana dynie kroimy na nieduze kawalki i obtaczamy ja w oliwie z oliwek tak by wszystkie kawalki byly dobrze naoliwione. Przekladamy dynie na blache wylozona papierem do pieczenia. Zapiekamy ja przez okolo 20 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu dynie przepuszczamy przez praske i dodajemy ja do ziemniakow. Dodajemy tez starty parmezan.
Wszystko dokladnie mieszamy i przyprawiamy do smku sola, pieprzem i galka muszkatalowa.
Gotowym farszem napelniamy krazki formujac pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie.
Podajemy z podsmazona na zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku.
Smacznego!



Placuszki z dyni i ziemniakow

skladniki
farsz z pierogow
1 jajko
okolo 5 lyzek maki
oliwa do smazenia

wykonanie:
Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia.
Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim.
Smacznego!

17 komentarzy:

  1. bardzo pysznie te pierogi wygladaja i te placuszki tez-ciekawa propozycja z resztki farszu :) :)
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi wspaniałe a placuszki kiedyś podobne robiłam i wiem, że pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie wpadłabym na pomysł takiego nadzienia, a wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... cudne pierozki i placuszki tez pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ilości farszu ogromne :) Pierożków dyniowych nie robiłam, ale Twoje wyglądają tak obiecującą, że mam nadzieję, że się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  6. nie wytrzymam.
    łaaaa! cudowne!
    te pierogi, Chryste!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekne i pyszne placuszki i pierożki. Chętnie bym sprobowała, mogę wpaść?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, te dyniowe pierożki wyglądają fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Placzuszki są śliczne, sam robię podobne i je po prostu ubóstwiam... Ale pierożki..pierożki powaliły mnie na kolana.. Obłędne.. Muszę je wypróbować!!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł na pierogi z dynią, gdybym potrafiła tylko zrobić ciasto na pierogi... już bym podwijała rękawy

    OdpowiedzUsuń
  11. gdzie sie nie spojrze tam dynia ale to cudowne że można z niej tyle różnych dań przyrządzić :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Gosiu ostatnio mam wiele pomyslow jak nie zmarnowac reszty farszu czy nawet ciasta z tarty.

    Grazynko dziekuje :)

    Magda K zapewniam Cie, ze to nadzienie jest rewelacyjne do pierogow.

    Aga dzieki :)

    Kabamaiga to tez moje pierwsze pierozki dyniowe. Farszu narabilam dla calej armii, ale jak widac wszystko wykorzystalam.

    Karmel-itka czestuj sie :)

    Karina dziekuje i zapraszam czesciej :)

    Majanko zapraszam, wpadaj :)

    Arven dziekuje

    Spencer zgadzam sie, ze takie placuszki sa super, tez je bardzo polubilam.
    A do zrobienia pierozkow zachecam.

    Aga-aa ciasto na pierogi nie jest skomplikowane, zakasaj rekawy i do dziela :)

    Piegusek ja sie ciesze, ze na wszystkich blogach kroluje dynia. Mozna podpatrzec cos nowego.

    Emma dziekuje bardzo.

    Pozdrawiam Was goraco!

    OdpowiedzUsuń
  13. Gratulujemy cudownych przepisów .
    Na naszej stronie wyróżniamy jeden z z nich przepsów: www.pytanie.ocencieto.pl .

    pozdrawiamy Pytanie Dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo dziekuje za to wyroznienie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hej!
    Twoje pierogi dziś na moim blogu. Były pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń

Witam na moim blogu i serdecznie dziekuje za pozostawione komantarze. Zawsze czytam je z wielka uwaga i w miare mozliwosci odpisuje.
Pozdrawiam :)