Ostatnio słodycze są u nas od święta.
Podobne serniczki przygotowałam na jedną z uroczystości rodzinnych. Od tamtej pory moja starsza córka jadłaby je niemal codziennie. Niestety tak dobrze nie ma. Czasem jednak daje się namówić i takie oto cudeńka powstają do zwyczajnej, niedzielnej herbatki (ku radości niektórych domowników) Wam tez polecam.
Mini serniczki z białą czekolada i mascarpone
przepis na 16 sztuk
składniki:
- 150 g ciastek czekoladowych pełnoziarnistych
- 60 g stopionego masła
- 500 g twarogu na sernik
- 150 g serka mascarpone
- 150 g białej czekolady
- 70 g brązowego cukru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 jajka
do dekoracji można użyć:
- maliny
- prażone migdały
- sos truskawkowy/malinowy
- wiórki czekoladowe
wykonanie:
Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek. Nakładamy po 1 łyżeczce.
Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
Pozostałe składniki na sernik, a więc oba sery, cukier, wanilię i jajka miksujemy. Pamiętajmy by nie miksować zbyt długo aby nie napowietrzać masy serowej. Na końcu dodajemy stopioną czekoladę i mieszamy. Masą serową wypełniamy papilotki, nakładamy 2 łyżki do każdej muffinki.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150°C