Lepienie pierogów to strasznie czasochłonne zajęcie. Moja
Teściowa zawsze powtarza, że to pół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie
dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt.
W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i
świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też
samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna
wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym
mieście pierogarni dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych
pierogów.
Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to,
do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i
smaczne, doskonałe na wigilijną kolację.
Pierogi z
czerwoną soczewicą i pieczarkami
Składniki
na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta
- 1 szklanka wody
- sól
- 2 żółtka
Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną wodą i odrobiną
soli. Wszystko razem należy zagotować, aż powstanie kleista masa. Po
przestygnięciu dodajemy do niej żółtka i mąkę. Mąki ma być tyle, by ciasto było
sprężyste, ale nie klejące.
Z ciasta odrywamy małe kawałki, wałkujemy i za pomocą np.
szklanki wykrawamy kola. Napełniamy je farszem i sklejamy brzegi.
Ciasta nie można wałkować zbyt cienko, bo nie będzie się
dobrze zlepiać na brzegach.
Składniki
na farsz:
- 300 g pieczarek
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią,
doprawiamy solą i gotujemy, aż będzie miękka. Jeśli w czasie gotowania płyn się
nie wchłonął do końca, soczewicę należy dokładnie odsączyć.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki,
a gdy odparuje z nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek.
Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy
ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi.
Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z
podsmażoną cebulką.
Składniki na około 50 sztuk/ 6 osób
Czas całkowity około 2 godziny.