![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjC0-gptgL4lu7HkQByg1stwNM6A8DS2P3HBbRMipHh5JF4WwQSUeE5A6G3fepVVLTvvkbUkMwRIQD-upWYAxCpMRuwqaE_WJgriIvnGyMh8Knwp7pG8cHrdpFp-Tgi7HVe9LwRf6oMBts/s400/nozki+kurczaka+z+rekawa+1.jpg)
To chyba najprostsze danie z kurczaka jakie kiedykolwiek zrobilam. Wlasciwie to ten kurczak robi sie sam. Ja ograniczylam sie tylko do przygotowania go do pieczenia.
Kurczaka w tej postaci ostatnio jadlam u mojej Mamy i chyba zawsze to danie bedzie mi sie kojarzyc z domem. Spragniona smaku chrupiacej skorki i tego sosu kurzego w koncu postanowilam zrobic takie nozki w swoim domu. Rodzina byla zadowolona, a to oznacza, ze teraz czesciej bedziemy goscic u nas smaki z mojego domu.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-6b1mrUCvM23USIEt6hPgGT49r78UYYj6Npeu2HbVlO6FPYcgUjJJc7O33kie3b5vrKukRgQZqg_EYTQoB7rniHDYwlyGr4CKdNSQdiv-1-1gzx8zzk9uX9HdaASzA2ZSCrvl6GhRx-M/s400/nozki+kurczaka+z+rekawa+2.jpg)
skladniki:
nozki kurczaka
cebula
sol
pieprz
ostra papryka lub przyprawa do kurczaka
maslo
ewentualnie ulubione ziola
rekaw do pieczenia
wykonanie:
Po oczyszczeniu i osuszeniu nozki kurczaka nacieramy papryka lub przyprawa do kurczaka, doprawiamy sola i pieprzem. Gdy uzywamy przyprawy do kurczaka to juz go nie solimy. Mozemy tez dodac do niego naszych ulubionych ziol by zyskal aromatu. Nastepnie umieszczamy je w rekawie do pieczenia razem z pokrojona w piorka cebula.
Jesli chcemy uzyskac sos to dokladamy do rekawa troche masla. Moze to byc kilka malych kawaleczkow w dwoch, trzech miejscach. Mozemy tez piec kurczaka bez dodatkow, wtedy wytopi sie zawarty w nim tluszcz i skorka bedzie bardziej chrupiaca.
Rekaw spinamy specjalnymi klipsami z obu stron i umieszczamy w naczyniu zaroodopornym i wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na okolo jedna godzine.
Przed koncem pieczenia mozemy zrobic otwor na gorze rekawa by skorka sie bardziej przypiekla.
Kurczaka podajemy z gotowanymi warzywami.
Smacznego!
3 komentarze:
uwielbiam pieczone udka, to moja ulubiona częśc kuraka :)
u mnie udka raczej zadko goscily do tej pory, bo nie lubie ich obgryzac ;) ale skoro rodzinie posmakowaly to czas to zmienic
w sumie to nie udka a pałki, ale nie ważne ;)
ja zawsze walczę jak wilk o pałke/udko jeśli na obiad jest cały kurczak ;)
Prześlij komentarz