Jedyne czego zaluje to to, ze moj udzial w tej zabawie bedzie raczej bardzo skromny. Jutro z samego rana wyruszamy do Polski by razem z moja Rodzina spedzic Swieta. Praktycznie siedzimy juz na walizkach, jeszcze tylko jakies drobiazgi pozostaly do spakowania. Moja Coreczka dobiera sobie wlasnie ostatnie zabawki, bez ktorych w taka podroz pojechac nie mozna ;)
Ja zas korzystam w wolnej chwili by napisac pare slow o mojej ulubionej rybie w occie. Taka ryba byla u nas zawsze na Swieta, praktycznie odkad pamietam. Rodzice zawsze smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu.
Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje usmazona ryba, a nikt juz nie ma ochoty na kolejne jej odgrzewanie. W occie rybka sie zakonserwuje i przetrzyma jeszcze pare dni.
Ja zas korzystam w wolnej chwili by napisac pare slow o mojej ulubionej rybie w occie. Taka ryba byla u nas zawsze na Swieta, praktycznie odkad pamietam. Rodzice zawsze smazyli nieco wiecej filetow z drsza czy mintaja by wlasnie przygotowac je w takiej zalewie. Dzieki temu, ze do zalewy moja Mama zawsze dodawala cukier jest ona dosc lagodna, lekko slodkawa. Ryba zas smakuje wybornie. Po latach rowniez i ja i moja Siostra robimy taka rybe u siebie w domu.
Taka zalewa jest tez dobrym rozwiazaniem gdy po Wigilii zostaje usmazona ryba, a nikt juz nie ma ochoty na kolejne jej odgrzewanie. W occie rybka sie zakonserwuje i przetrzyma jeszcze pare dni.
Zalewa octowa do ryby
skladniki:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
12 lyzeczek cukru
1 lyzeczka soli
ziele angielske
lisc laurowy
marchewka
cebula
wykonanie:
Marchewke kroimy w plasterki, cebule w piorka.
Wszystkie skladniki zalewy nalezy zagotowac razem i zalac nimi usmazone filety rybne.
Odstawiamy rybe na 1-2 dni. W tym czasie ryba nasiaknie zalewa, zmiekne i bedzie nadawala sie do spozycia.
Smacznego!
skladniki:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
12 lyzeczek cukru
1 lyzeczka soli
ziele angielske
lisc laurowy
marchewka
cebula
wykonanie:
Marchewke kroimy w plasterki, cebule w piorka.
Wszystkie skladniki zalewy nalezy zagotowac razem i zalac nimi usmazone filety rybne.
Odstawiamy rybe na 1-2 dni. W tym czasie ryba nasiaknie zalewa, zmiekne i bedzie nadawala sie do spozycia.
Smacznego!
9 komentarzy:
Bardzo ciekawe danie i bardzo smakowicie wygląda, choć ja jeszcze nigdy takiej ryby nie jadłam, wiec koniecznie muszę nadrobić :)
Tili zachecam Cie do sprobowania ryby w tej postaci.
Mi kojarzy sie z dziecinstwiem i wlasciwie nie wyobrazam soebie zebym teraz sama takiej ryby nie robila.
Lubimy taką rybkę! Przy okazji udanych Świąt Ci życzę! Nie wiem w jaki rejon kraju się wybierasz, ale na Śląsku pada śnieg z deszczem i delikatnie mówiąc jest obleśnie;-)
No prosze, a u mnie prawie wiosna i +10°C. Mam nadzieje, ze Wielkopolska, bo tam wlasnie jade, jutro bedzie bardziej laskawa gdy o pogode chodzi.
Dziekuje za zyczenia :)
Dla Was rowniez zyczenia radosnych Swiat.
Oooo... ja taką rybę zawsze kupuję u pani Basi w Kątach Rybackich. Chyba zacznę ją robić sama...
Pozdrawiam i życzę udanego roku!
An-na
Bardzo fajny przepis, więcej przepisów na rybę znajdziesz na stronie www.kpryba.pl
An-na polecam samodzielne przygotowanie takiej rybki, to nic trudnego.
Anonimowy Gosciu dziekuje za adresik, chetnie skorzystam.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
W sumie ja także od zawsze lubiłem rybę i muszę przyznać, że także niedawno miałem okazję ją jeść. Zdecydowałem się na wykonanie przepisu z https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-z-ryzem-i-swieza-salatka-z-grejpfruta-i-kopru/ i faktycznie tak pieczony łosoś bywa przepyszny.
Prześlij komentarz