Czym bylyby Swieta Weilkanocne bez jajek? Wszak to jajko jest symbolem nowego zycia i to wlasnie jajko kroluje w tych dniach na naszych stolach.
Takie male, delikatne i kruche, a pozwala nam wyczarowac wiele pysznych potraw, prostych i wykwintnych zarazem, slodkich i wytrawnych. Samo w sobie jest niezwykle i mozemy je podac na wiele sposobow. Jest niczym kobieta, tak samo zmienne i zachwycajace. I tak jak kobieta przybiera rozne stroje, tak samo jajko doskonale daje sie przytstroic w rozne dodatki i farsze.
Rok temu proonowalam do jajek farsz z tunczyka. Tym razem pod wplywem chwili oraz tego co znalazlam w lodowce, wyczarowalam nadzienie bardzo wiosenne i swieze. Polaczenie serka ze szczypiorkiem i zielonym ogorkiem sprawdzilo sie doskonale. Takie banalne, a jednak bardzo smaczne, delikatne.
Moj drugi farsz to wlasciwie nic innego jak sos tatarski. Pomyslalam sobie, ze zamiast podawac go w osobnym naczyniu, napelnie nim jajka.
Sadzac po tym jak szybko jajka zniknely ze stolu moge sie domyslac, ze byly smaczne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe_r_-nwre71SQ4d6c8zCSafZJ02qtz_cxwyQUhQMyBcuqQKV0FjVNVZsb25orB_9OdKjlv-YTqZiFzH5_hEmnYfCOhlIpUXRAQYZsSDSb-QVQzjJkQD-hJ59xCVzejhFo1czqPZ3rH_Q/s400/jajka+faszerowane+1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj27vFV1pXo352bw78Ym9j7sIT9f1B1WnYq8IL-xrdSN-XmRgARIvclg8ziXuwcfbIwIFEBS-0-XQnP2d9oA9fbBDymI090jjgE4oVocoohnmu-tuqRWhv55gQaHGbc12Cd9lG7awgOSGw/s400/jajka+faszerowane+2.jpg)
Jajka z farszem wiosennym
skladniki:
wykonanie:
Ugotowane jajka kroimy na pol, wyciagamy z nich zoltka, ktore siekamy lub rozgniatamy widelcem.
Ogorka zielonego kroimy w kosteczke, dodajemy posiekany szczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_uUwN4xnUCo4kzfrCgd0sDFBi5-_abvHvF_J3XL7o90zLuCOMIX4L68hrS7qw5p263uAv-olHexWHIubDhyRzqL0RMqyntkkcuilHSXy2S_VBmpBwp3L3G9O1GfvgHS-AE=s0-d)
Jajka ze sosem tatarskim
skladniki:
wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem.
Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy.
Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi.
Smacznego!
Przepis na jajka faszerowane jest moja propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna"
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_v8grYtIS290fwDHwkhNuxKVfhQA8v3cyWQopsfpHZs9lUqTNQzZKu-GHI6_7pEKRlnctLCt_BSsOdOlY592QvGcfsnxK5qKz03_Ea_bX1OEWMmIqG3M0Sz2-gvwdOjAgWhnjHaLsReGt6Shtisi2M=s0-d)
Takie male, delikatne i kruche, a pozwala nam wyczarowac wiele pysznych potraw, prostych i wykwintnych zarazem, slodkich i wytrawnych. Samo w sobie jest niezwykle i mozemy je podac na wiele sposobow. Jest niczym kobieta, tak samo zmienne i zachwycajace. I tak jak kobieta przybiera rozne stroje, tak samo jajko doskonale daje sie przytstroic w rozne dodatki i farsze.
Rok temu proonowalam do jajek farsz z tunczyka. Tym razem pod wplywem chwili oraz tego co znalazlam w lodowce, wyczarowalam nadzienie bardzo wiosenne i swieze. Polaczenie serka ze szczypiorkiem i zielonym ogorkiem sprawdzilo sie doskonale. Takie banalne, a jednak bardzo smaczne, delikatne.
Moj drugi farsz to wlasciwie nic innego jak sos tatarski. Pomyslalam sobie, ze zamiast podawac go w osobnym naczyniu, napelnie nim jajka.
Sadzac po tym jak szybko jajka zniknely ze stolu moge sie domyslac, ze byly smaczne.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhe_r_-nwre71SQ4d6c8zCSafZJ02qtz_cxwyQUhQMyBcuqQKV0FjVNVZsb25orB_9OdKjlv-YTqZiFzH5_hEmnYfCOhlIpUXRAQYZsSDSb-QVQzjJkQD-hJ59xCVzejhFo1czqPZ3rH_Q/s400/jajka+faszerowane+1.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj27vFV1pXo352bw78Ym9j7sIT9f1B1WnYq8IL-xrdSN-XmRgARIvclg8ziXuwcfbIwIFEBS-0-XQnP2d9oA9fbBDymI090jjgE4oVocoohnmu-tuqRWhv55gQaHGbc12Cd9lG7awgOSGw/s400/jajka+faszerowane+2.jpg)
Jajka z farszem wiosennym
skladniki:
- jajka ugotowane na twardo
- kilka lyzeczek serka kanapkowego np Almette
- szczypiorek
- ogorek zielony
- sol, pieprz
wykonanie:
Ugotowane jajka kroimy na pol, wyciagamy z nich zoltka, ktore siekamy lub rozgniatamy widelcem.
Ogorka zielonego kroimy w kosteczke, dodajemy posiekany szczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem.
Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka.
Jajka ze sosem tatarskim
skladniki:
- jajka ugotowane na twardo
- kilka pieczarek marynowanych
- ogorek konserwowy
- majonez
- koperek
- sol, pieprz
wykonanie:
Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem.
Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy.
Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi.
Smacznego!
Przepis na jajka faszerowane jest moja propozycja w ramach zabawy "Kuchnia Wielkanocna"
7 komentarzy:
Śliczne i apetyczne te jajeczka :) Podjadłabym takiego :)
Jajka:) juz Wielkanoc u ciebie:)
Pyszniutkie jajeczka! Sliczny talerz!:))
bardzo apetycznie wyglądają :-)
dziekuje za mile komentarze :)
Zrobiłam jajka z farszem wiosennym na śniadanie wielkanocne i baardzo wszystkim smakowały :)
Asiaasia cieszy mnie fakt, ze farsz Was nie rozczarowal. Nie chcialabym miec na sumieniu swiatecznego sniadania ;)
pozdrawiam
Prześlij komentarz