Ostatnie dni upływają mi na spacerach po parku i pracach manualnych. Wszystko za sprawą drzewnika, który wraz z Viki szykuje do szkoły. Ona poznaje różne drzewa, ale okazuje się że i ja nadrabiam szkolne zaległości. W domu jest segregowanie liści, suszenie ich poprzez układanie w najgrubszych książkach. Niezawodne okazały się moje różne książki kulinarne. Teraz czeka nas poskladanie tego wszystkiego w całość, a więc w ruch idą klej i nożyczki, kolorowe flamastry i kredki.
W międzyczasie znikam w kuchni byśmy nie umarły z głodu. Pyszny obiad gotowy jest w kilka chwil.
Klopsiki w sosie śmietanowo-porowym
składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 żółtko
- sól, pieprz ziołowy
- 2 pory
- 250 ml śmietany kremowi
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
wykonane:
Pory myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Cebulkę kroimy na drobną kostkę i podsmażamy by się zeszkliła, a nie zrumieniła. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z żółtkiem, solą i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy mięso, formujemy małe klopsiki wielkości piłeczki golfowej. Smażymy na 1 łyżce oleju z każdej strony i ściągamy z patelni.
Na patelnie dokładamy masło, gdy się rozpuści dokładamy na patelnie por. Podsmażamy przez chwile, ale nie rumienimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Płyn odparuje, wlewamy na patelnie kremówkę i dokładamy klopsiki. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy gorące.
4 komentarze:
Ciekawy sos. Zwykle jadałam klopsiki w sosie pomidorowym lub koperkowym. Te są intrygujące. Inne. Zapisuję do przetestowania ;)
Jak byłam mała, często jadałam klopsiki w podobnym sosie:) Ależ pobudziłaś mój apetyt i wspomnienia:)
Korzystałam z tego przepisu kilkakrotnie. Na stałe się u nas zadomowił. A mąż sam doprasza się żeby znowu zrobić pulpety w tym sosie. Dzisiaj planuje podać z ryżem.
Dziękuję za taki miły komentarz.
Bardzo się cieszę, że to danie tak przypadło Państwu do gustu. Zachęcam do skorzystania z innych przepisów. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz