Potrzeba matka wynalazku czego dowodem jest to danie. Gdy w lodowce tylko kurczak to trzeba sie wysilic choc troche by podac go inaczej niz zwykle. Poza tym trzeba tak kombinowac by pasowal do ryzu lub kuskus. A wlasnie na kuskus mamy dzis ochote.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_shJgmQNIr521dk6QOHCIMCcvCgPe5md_08cU8OLKIPzDxF2HmqhueTegU0GGobx4A38iYFFaonEnuxymRIzRXY2MV2SG_kVgFCzXq8kGYokI5_Yh0P_GyfRkbitig3RK8I6Q2XKvqddg=s0-d)
potrzebujemy:
Cebule kroimy w kostke, pieczarki i ogorki w plasterki, a papryke i kurczaka w paski.
Rozgrzac maslo, wrzucic cebule, dodac papryke i pieczarki. Jak sie zrumienia dodac mieso obtoczone w mace. Miesko mozna uprzednio posolic. Dodac przecier i ogorki.
Wymieszac.
Stopniowo dodawac wode, zagotowac, dodac smietane i przyprawy. By uzyskac wiecej sosu nalezy wlac wiecej wody.
Potrawa jest bardzo dobra z ryzem lub z kuskus.
Osobiscie goraco polecam to drugie rozwiazanie, a mianowicie kuskus. Jest to bardzo drobna kasza, ktora latwo przygotowac. Jesli ma byc na sypko zalewamy ja wrzatkiem z odrobina soli i masla. Przykrywamy by napeczniala.
Kuskus mozna tez gotowac we wrzatku przez 1 minute, wtedy jest bardziej kleisty.
![](https://lh3.googleusercontent.com/blogger_img_proxy/AEn0k_udCHjRW7WOd1IDlCH1q8NyWZOTq-UN7qhzQghrXZlhO6fTRcRr4u0o7VlX1586Bm64BBC-xxwzkQcQzo9W1gohb48CnKDfcaeU3gqnwRHckPR3wYdrbz62Tg=s0-d)
Smacznego!
potrzebujemy:
- 30 dkg piersi z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 3 ogorki konserwowe
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 maly przecier pomidorowy
- 2 lyzki smietany
- 1 lyzka maki
- 2 szk wody
- 1 lyzka masla
- 1 lyzeczka majeranku
- 1 lyzeczka slodkiej papryki
- szczypta chili, sol, pieprz
Cebule kroimy w kostke, pieczarki i ogorki w plasterki, a papryke i kurczaka w paski.
Rozgrzac maslo, wrzucic cebule, dodac papryke i pieczarki. Jak sie zrumienia dodac mieso obtoczone w mace. Miesko mozna uprzednio posolic. Dodac przecier i ogorki.
Wymieszac.
Stopniowo dodawac wode, zagotowac, dodac smietane i przyprawy. By uzyskac wiecej sosu nalezy wlac wiecej wody.
Potrawa jest bardzo dobra z ryzem lub z kuskus.
Osobiscie goraco polecam to drugie rozwiazanie, a mianowicie kuskus. Jest to bardzo drobna kasza, ktora latwo przygotowac. Jesli ma byc na sypko zalewamy ja wrzatkiem z odrobina soli i masla. Przykrywamy by napeczniala.
Kuskus mozna tez gotowac we wrzatku przez 1 minute, wtedy jest bardziej kleisty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz