Jak to juz u mnie bywa zawsze przy okazji weekendowych akcji okazuje sie, ze marnie stoje z czasem. Tym razem jest podobnie. Mimo, ze o akcji czosnkowej wiedzialam juz od dawna to przez swieta zupelnie nie mialam czasu wyszukac jakiegos bardziej ambitnego przepisu. Dlugo trwalo zanim w koncu zdecydowalam co dzis przyzadze. Pomyslow szukalam tym razem w glowie, bo na wertowanie ksiazek kucharskich czy internetu zabraklo mi czasu.
Tak oto Dzien Czosnku uczcze prosta salatka ze sosem czosnkowym i kawalkiem grillowanego miesa w marynacie czosnkowej.
Danie w swej prostocie bardzo dobre. Salatka jest lekka, ozezwiajaca. A miesko aromatyczne i soczyste.
Przepis na sos czosnkowy dostalam od kuzynki Meza, Ona zas znalazla go w jakims kobiecym pismie. Bylo to pare ladnych lat temu, ale od tamtej pory jest to moj ulubiony sos, a wyprobowalam ich juz kilka.
Salatka brokulowa
skladniki:
- brokul podzielony na rozyczki
- ogorek zielony pokrojony w plasterki
- sos czosnkowy
wykonanie:
Do miski najpierw wkladamy ugotowany al dente brokul, a potem warstwe zielonego ogorka pokrojonego w plastry, polplastry lub kostke.
Calosc zalewamy sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
skladniki:
majonez i jogurt naturalny w rownych proporcjach
kilka zabkow czosnku
sos z cytryny
sol, pieprz
odrobina cukru
ziola prowansalskie ( dzis zamiast ziol uzylam tylko koperku)
wykonanie:
Mieszamy w rownych proporcjach jogurt i majonez. W zaleznosci od ilisci dodajemy przecisniety przez praske czosnek.
Calosc doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, sola i pieprzem.
Na koniec dosypujemy ziola prowansalskie.
Sos mieszamy i odstawiamy na jakis czas zeby sie przegryzl. Gdy juz bedzie gotowy zalewamy nim salatke.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiYv3s9FI4HYQphrXQV-4OiGC7AnOf_ebXRdTsSiMMdtVIW7N0a9f7pALXjMkHEDDbRP0SLWFsXj6RmLryVArzD50yuL2Kn5LKOL9SQGusyRd51TNi8ZNtHfh1ZVDWJwJcvf9U8TOC8X4M/s400/salatka+z+brokula+z+kurczakiem+2.jpg)
Grillowana piers kurczaka z marynaty czosnkowej.
skladniki na marynate:
2 lyzki oliwy z oliwek
2 zabki czosnku
swiezy tymianek
pieprz
wykonanie:
Oczyszczone piersi kurczaka marynujemy w mieszance oliwy z oliwek, z wycisnietym przez praske czosnkiem, pieprzem i posiekanym tymiankiem. Najlepiej by miesko marynowalo sie ze 2 godziny, by przeszlo aromatem czosnku i tymianku.
Po tym czasie kurczaka pieczemy na grillu lub smazymy na patelni grillowej.
Solimy do smaku w czasie pieczenia.
W przypadku patelni pamietajmy, ze jej juz nie oliwimy, to mieso jest naterte oliwa.
Gotowe miesko podajemy ze salatka brokulowa.
Smacznego!
6 komentarzy:
te najprostsze dania są najpyszniejsze
a już na pewno takie aromatycznie czosnkowe :-)
Przecudne połączenie :-) To musi być przepyszne... brokuły i czosneczek. Mruuuczeć mi się chce. :-)
Proste a na pewno pyszne - i sałatka i mięsko :)
Dlaczego mało ambitnie? Czosnek sam w sobie jest wielce ambitny! Pyszności pokazujesz Karolko! :)
Ale czosnkowy obiadek, prawdziwie smakowity :)
No prosze takie proste danie, a zyskalo tyle milych glosow. Bardzo dziekuje :)
Przy okazji goraco polecam salatke.
Prześlij komentarz