potrzebujemy:
1,5 kg karkowki
3 cebule
Karkowke pokroic w plastry lub male kawalki wedlug uznania i na noc natrzec czosnkiem. Nastepnego dnia, sciagamy czosnek z miesa i obsmazamy je na oleju. Zrumienione mieso przekladamy do naczynia zaroodpornego i obkladamy 3 cebulami pokrojonymi w piorka.
Nastepnie calosc zalewamy sosem.
skladniki na sos:
500g ketchupu pikantnego
2 szklanki goracej wody
2 kostki rosolowe
0.5 lyzeczki pieprzu
0.5 lyzeczki slodkiej papryki
0.5 lyzeczki ostrej papryki
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka musztardy sarebskiej
wszystko razem mieszamy, ja troche podgrzalam zeby sie kostki rosolowe rozpuscily
Sosem zalewamy miesko i pieczemy w piekarniku 180°C przez 2.30 min
ja podawalam to z ryzem, pychota, miesko az sie rozplywa w ustach
smacznego
1,5 kg karkowki
3 cebule
Karkowke pokroic w plastry lub male kawalki wedlug uznania i na noc natrzec czosnkiem. Nastepnego dnia, sciagamy czosnek z miesa i obsmazamy je na oleju. Zrumienione mieso przekladamy do naczynia zaroodpornego i obkladamy 3 cebulami pokrojonymi w piorka.
Nastepnie calosc zalewamy sosem.
skladniki na sos:
500g ketchupu pikantnego
2 szklanki goracej wody
2 kostki rosolowe
0.5 lyzeczki pieprzu
0.5 lyzeczki slodkiej papryki
0.5 lyzeczki ostrej papryki
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka musztardy sarebskiej
wszystko razem mieszamy, ja troche podgrzalam zeby sie kostki rosolowe rozpuscily
Sosem zalewamy miesko i pieczemy w piekarniku 180°C przez 2.30 min
ja podawalam to z ryzem, pychota, miesko az sie rozplywa w ustach
smacznego
11 komentarzy:
bardzo fajny przepis,już wypróbowałam ,ma orginalny słodko-kwaśny smak doskonały z pyzami na parze
ja "piekę" w piekarniku około 2 godzin,bardzo gorące i cudownie pachnie.POLECAM na proszone kolacje przy winie!!!!!
To ulubione danie mojego Meza. Jest bardzo fajne w smaku, dosc ostre. My jadamy z ryzem. A dobre wino jest obowiazkowe.
pyszności:)) Bardzo dziękujemy za cudowny przepis.. Mięso kruche, soczyste,aromatyczne....
Wombat ciesze, sie, ze danie przypadlo do gustu. Ja lubie je wlasnie dlatego, ze miesko jest takie kruche.
Pozdrawiam
Pyszna ta karkowka! :) Po prostu niebo w gebie.
Anonimowy Gosciu milo mi to czytac :-)
pozdrawiam
Pycha, pycha, pycha!!! Przygotowałam tą karkóweczkę na urodziny męża, wszyscy zajadali się ze smakiem a sosik zrobił furorę. Trochę zmieniłam bo dodałam do niego jeszcze 2 łyżeczki przecieru pomidorowego. Oby jak najwięcej takich przepisów:)))
bardzo dziekuje za pochwaly :-)
a ja zapomniałam podsmazyc mieso... zobaczymy co wyjdzie...
no i bardzo dobre wyszło nie trzeba podsmażać na oleju, kruche mięso... bardziej dietetyczne
Prześlij komentarz