Tym razem moja propozycja z okazji Truskawkowego tygodnia jest na slodko. To rewelacyjne placuszki serowe z cytrynowa nuta polane sosem truskawkowym.
Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy, ale niestety moje kochane dziecie zdazylo zjesc wszystkie truskaweczki, ktore sobie odlozylam. Mimo to sos nie traci na swej atrakcyjnosci.
skladniki:
2 serki homogenizowane, waniliowe
2 jajka
4 lyzki maki ziemniaczanej
20g masla
cukier waniliowy
szczypta soli
otarta skorka z cytryny
truskawki
cukier puder
wykonanie:
Zoltka oddzielamy od bialek. Z bialek ubijamy piane dodajac szczypte soli. Zoltka ucieramy z maslem i cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy make, serki, skorke z cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.
Placuszki smazymy na oleju.
Sos truskawkowy:
Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.
Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem.
Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek.
Smacznego!
Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy, ale niestety moje kochane dziecie zdazylo zjesc wszystkie truskaweczki, ktore sobie odlozylam. Mimo to sos nie traci na swej atrakcyjnosci.
skladniki:
2 serki homogenizowane, waniliowe
2 jajka
4 lyzki maki ziemniaczanej
20g masla
cukier waniliowy
szczypta soli
otarta skorka z cytryny
truskawki
cukier puder
wykonanie:
Zoltka oddzielamy od bialek. Z bialek ubijamy piane dodajac szczypte soli. Zoltka ucieramy z maslem i cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy make, serki, skorke z cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.
Placuszki smazymy na oleju.
Sos truskawkowy:
Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.
Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem.
Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz