expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 10 czerwca 2008

Placuszki serowo-cytrynowe ze sosem truskawkowym

Tym razem moja propozycja z okazji Truskawkowego tygodnia jest na slodko. To rewelacyjne placuszki serowe z cytrynowa nuta polane sosem truskawkowym.





Ostatnio pisalam, ze bardzo lubie naturalne truskawki, bez zbednych dodatkow. Taki wlasnie jest moj sos, prosty i bardzo truskawkowy. W polaczeniu z placuszkami wprowadza nas w nowe doznania smakowe. W oryginale powinny byc w nim widoczne kawalki truskawek, ktore specjalnie odkladamy, ale niestety moje kochane dziecie zdazylo zjesc wszystkie truskaweczki, ktore sobie odlozylam. Mimo to sos nie traci na swej atrakcyjnosci.


skladniki:
2 serki homogenizowane, waniliowe
2 jajka
4 lyzki maki ziemniaczanej
20g masla
cukier waniliowy
szczypta soli
otarta skorka z cytryny

truskawki
cukier puder



wykonanie:
Zoltka oddzielamy od bialek. Z bialek ubijamy piane dodajac szczypte soli. Zoltka ucieramy z maslem i cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy make, serki, skorke z cytryny. Na koncu dodajemy piane z bialek i delikatnie mieszamy.
Placuszki smazymy na oleju.

Sos truskawkowy:
Odkladamy sobie czesc truskawek w calosci, reszte miksujemy z cukrem pudrem. Mozemy dodac odrobine soku z cytryny. Ilosc wszystkich skladnikow w tym sosie zalezy od naszych preferencji.
Odlozone wczesniej truskawki kroimy na cztery i mieszamy ze sosem.

Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem z truskawek.

Smacznego!

Brak komentarzy: