expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 5 czerwca 2008

SALATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ I POMIDOROW

Przepis bardzo banalny, jednak za sprawa sosu i sera zyskuje bardzo wiele. To lekka, zielono-czerwona salatka, ktora goraco polecam.
Przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia francusko-polska i polsko-francuska dla poczatkujacych" autorstwa Aliny Stradeckiej.



skladniki:
500 g fasolki szparagowej, moze byc mrozona
4 pomidory
duza cebula
100 g sera beaufort

sos:
3 lyzki majonezu
2 lyzki oliwy
1 lyzka octu winnego
sol, bialy pieprz



wykonanie:
Fasolke gotujemy w osolonej wodzie, tak by pozostala jedrna. Odcedzic, ostudzic i pokroic na kawalki. Umyte i osuszone pomidory pokroic w osemki. Cebule pokroic w krazki, sparzyc, przelac zimna woda i odcedzic.
Skladniki salatki ulozyc na talerzu lub wymieszac.

Sos:
Przyrzadzamy go z majonezu, oliwy, octu, soli i pieprzu. Skladniki razem mieszamy by powstala gladka emulsja.

Sosem polewamy salatke i obficie posypujemy startym serem. Mozna udekorowac natka pietruszki.

Smacznego!




2 komentarze:

Kaśka pisze...

Zrobiłam tę sałatkę na ostatniego grila. Zniknęła w oka mgnieniu. Jest świetna, bo oprócz grilowanego mięsa,nie potrzebowaliśmy było żadnych innych dodatków, typu pieczywo.

karolka pisze...

Gdy jeszcze mieszkalam we Francji to ta salatka zajadalismy sie dosc czesto. Chyba trzeba znow odkurzuc przepis.