expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 20 maja 2009

Ciecierzyca i pomidory...



...to bardzo dobre polaczenie i dlatego dzis znow wracam do dan z ciecierzyca. Wykorzystuje trwajacy "Tydzien z ciecierzyca" by sprobowac jej w nowych dla mnie odslonach.
Zanim jednak zrobilam dzisiejsze danie to troszke sie naszukalam przepisu. Zupelnie brakowalo mi pomyslu jak ta ciecierzyce wykorzystac. No i chcac nie chcac musialam jednak zawitac do Maroko, bo moje puree z ciecierzycy jest wlasnie na styl marokanski.
Wszystko za sprawa przypraw, bez ktorych calosc nie smakowalaby tak jak powinna. To przyprawy nadaly temu puree bardzo wyrazistego smaku, ktory doskonale komponowal sie ze slodycza i delikatnoscia pomidorow.





Pomidory nadziewane ciecierzyca

skladniki:
  • 4 duze pomidory
  • 200g ciecierzycy z puszki
  • 2 kromki czerstwego chleba razowego
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne
  • 1 lyzka mielonego kminku
  • 1 lyzka mielonej kolendry
  • sok z 1 cytryny
  • sol, pieprz
  • swieza kolendra

wykonanie:
W piekarniku podpiekamy chleb by byl chrupki, a nastepnie scieramy go na tartce lub mielimy.
Z pomidorow scinamy wierzch, wydrazamy miazsz. Pomidory w srodku solimy i odwracamy do gory dnem, pozostawiajac na papierowych reczniczkach by ociekly.
Miazsz pomidorow, odciete kapelusiki, ciecierzyce, sok z cytryny i czosnek mieliny blenderem.
Na patelni rozgrzewamy 1 lyzke oliwy i pdsmazamy przez okolo 4 minuty cebule pokrojona w kostke, pieprz cayenne, kminek i kolendre. Dodajemy to do puree wraz ze startym chlebem, sola, pieprzem i swieza kolendra.
Farszem napelniamy pomidory. Ukladamy je w nasmarowanym oliwa naczyniu zaroodpornym i zapiekamy w 200°C przez 25 minut.
Smacznego!

zrodlo

2 komentarze:

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

B. fajny pomysł! Spodziwałam się kolejnego dania w misce, tzn cieciorki bardziej classic, a tu takie ładne pomidory!

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

musi być pyszne! mi tu jeszcze kumin by pasował