expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 7 marca 2014

Sernik z jagodami na Dzień Kobiet


Już jutro Dzień Kobiet, ciekawa jestem ile z Was świętuje? Kiedyś to święto było bardzo powszechne, dominowały wtedy czerwone goździki i tulipany. Doskonale pamiętam te czasy.
Dziś niektóre z pań oburzają się na samo wspomnienie o tym dniu, ale ja lubię dostać bukiet nieśmiertelnych tulipanów. Choć przyznaje, że o wiele bardziej cieszą mnie kwiaty, które dostaje bez specjalnej okazji, szkoda że to tak rzadko ma miejsce.
A gdy już ktoś obdaruje Was pachnącymi kwiatami lub ulubionymi kosmetykami to poczęstujcie go własnoręcznie upieczonym sernikiem z jagodami, a jeśli macie frużeline to sprawdzi się tu tak samo dobrze.



Sernik z jagodami

składniki:
  • 250 g ciasteczek owsianych
  • 80 g masła
  • 200 g serka ricotta
  • 300 g twarogu śmietankowego
  • 80 g białej czekolady
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 g jagód

wykonanie:
Pokruszone ciastka łączymy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy tą mieszanką dno tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ricottę mieszamy mikserem z twarogiem i 70 g cukru. Dodajemy czekoladę i po jednym jajku, cały czas ubijamy. Przygotowaną masę wylewamy na ciastka.
Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 150C
Upieczone ciasto schładzamy.
Przed podaniem na sernik wykładamy owoce. Jeśli są mrożone pamiętajmy by je wcześniej rozmrozić. Można też użyć frużeline.

4 komentarze:

ozzie pisze...

rany jak ja kocham jagody!!! Obłedny sernik!

Kulinarne Inspiracje pisze...

z jagodami.. mniam!!

Unknown pisze...

Ja w poście ograniczam słodkości ale zapisze przepis , bo u mnie każdy lubi sernik . :)

Majana pisze...

Pięknie wygląda. Uwielbiam takie propozycje.
:)