Najwyższy już czas powrócić do kuchni i mojego blogowania. Myślę, że przerwa wakacyjna była dość długa by naładować akumulatory. Sami przyznacie, że w to lato nie zasypałam Was przepisami. Ostatnio doskwiera mi notoryczny brak czasu, a łudziłam się, że w wakacje tak nie będzie. Niestety nadchodzący rok szkolny tylko pogłębi ten stan, jednak nie ma co martwić się na zapas.
Swoją drogą rok szkolny zwiastuje koniec lata. Zimne poranki przypominają, że jesień tuż, tuż. Idąc dziś rano na targ porządnie zmarzła. Na szczęście po powrocie ogrzałam się przygotowując obiad. Kuchnia to jednak niezawodne miejsce.
Klopsiki drobiowe w boczku
składniki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- około 10 plasterków boczku wędzonego
- świeża bazylia
- 10 kulek mini mozzarelli
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
wykonanie:
Cebulkę siekamy w kostkę i lekko podsmażamy by ją zeszklić. Mięso mielone łączmy z cebulą, jajkiem, bułką tartą i posiekaną bazylią (około 2-3 gałązek) Wszystko dokładnie wyrabiamy by uzyskać jednolitą masę.
Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką.
Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 25-30 minut.
4 komentarze:
O matko,są boskie. Cały blog jest boski ! A boczek nie robibsię twardawy podczas pieczenia ? ;) Dodaję do obserwowanych i czekam na nowe przepisy ;)
www.wdziurawymkotle.blogspot.com
Dziękuję za te komplementy.
Co do boczku to nie jest twardy, w piekarniku robi się chrupiący. A same klopsiki są bardzo ciekawe i smaczne.
Pozdrawiam :-)
Wygląda smakowicie, z pewnością wypróbuję :-)Pozdrawiam.
świetnie wyglądają, chętnie bym spróbowała takich klopsików :)
Prześlij komentarz