Jak ja się cieszę z ostatnich dni. W prost uwierzyć nie mogę, że wrzesień rozpieszcza nas piękną, słoneczną pogodą. I aż żal, że trzeba się poddać codziennym obowiązkom. Z tej okazji i przy okazji w kuchni spędzam dość mało czasu, znów gotuję w pośpiechu. Jednak nie oznacza to, że jadamy byle co i byle jak, o co to to nie.
Obiad szybki, ale za to smaczny i zdrowy. Najważniejsze jednak dla mnie to fakt, że moja Latorośl, która kiedyś płakała na widok 'różowej rybki', dziś zajada się nią aż miło.
Łosoś w curry
składniki:
- 400 g surowego łososia
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 cm imbiru
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- 0,5 łyżeczki chilli
- 250 ml kremówki
wykonanie:
Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odsączamy.
Z pomidora ściągamy skórkę i kroimy go w kostkę.
Łososia kroimy w dużą kostkę. Doprawiamy solą i obsmażamy na patelni z obu stron. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy przyprawy - curry, kurkumę i chilli. Smażymy przez 2-3 minuty. Podlewamy 200 ml wody. Gotujemy około 5 minut. Dolewamy śmietanę oraz dodajemy pomidora. Gotujemy 5 minut i dodajemy usmażonego łososia i fasolkę. Gotujemy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5 komentarzy:
świetnie wygląda, chętnie wypróbuje :)
Polecam. Jeśli moje dziecko zjada coś z tak wielkim apetytem jak to danie, to znaczy,e faktycznie jest dobre.
Pozdrawiam
łososia uwielbiam pod każda postacią :)
nie jadłam nigdy ale wygląda naprawdę wyśmienicie :)
pyszne!na pewno będę robiła często :D i jak się szybko robi mniam mniam
Prześlij komentarz