Dziś będzie wpis z serii 'zrób to sam."
Mój mąż uwielbia wszelkie wynalazki sklepowe i chętnie z nich korzysta. Ja natomiast zanim coś kupię to etykietkę oglądam kilka razy. Ostatnio szanowny małżonek zasmakował w serach o smaku orzechowym. Właściwie to lubił je od zawsze, ale dość dawno ich nie kupował, aż do czasu.
No właśnie i w tej oto chwili przepadł bez reszty. Stojąc na straży domowego jedzenia nie mogłam nie zareagować i tak oto zamiast pudełka kupnego serka orzechowego nabyłam twaróg dobrej jakości, orzechy włoskie i dobrej jakości śmietanę. Chwila spędzona w kuchni i oto na stole znalazł się wspaniały serek orzechowy.
Twaróg orzechowy
składniki:
- 250 g twarogu półtłustego mielonego
- około 50 g orzechów włoskich
- śmietana kremówka
- sól, pieprz do smaku
wykonanie:
Orzechy mielimy jednak niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne. Łączymy je z twarogiem. Możemy użyć miksera by nadać serkowi puszystości. Dodajemy kremówkę, jej ilość zależy od nas samych i konsystencji jaką chcemy uzyskać. Ponownie mieszamy wszystko mikserem. doprawiamy solą i czarnym, świeżo mielonym pieprzem.
3 komentarze:
To jest mega pyszne :)
idealna propozycja na śniadanie!
ciekawe połączenie i z pewnością bardzo zdrowe :)
Prześlij komentarz