Na wielu blogach trwa teraz przegląd babek wielkanocnych. Przed świętami to chyba nic dziwnego. To też i jak przedstawiam Wam moją propozycję na królową świątecznego stołu. Prosta, z lekką nutą limonki i słodkim lukrem, który sprawia, że babka smakuje jeszcze lepiej.
Babka limonkowa
składniki:
- 150 g mąki
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki soku z limonki
- 5 łyżek mleka
- małe opakowanie proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy ze szczyptą soli, wanilią i cukrem aż podwoją swoja objętość. Dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę sody. Na końcu dodajemy sok z limonki i mleko.
Białka ubijamy na pianę i dodajemy do ciasta.
Całośc przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C
Po wystudzeniu babkę lukrujemy według uznania. U mnie jest to polewa karmelowa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz